Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΟΖ, φυσικοι πόροι - Τουρκια (Ι)

  • Η Τουρκία δεν έχει δική της σημαντική ποσότητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
  • Η μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων της Τουρκίας εντοπίζεται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη Συρία και στα σύνορα του Ιράκ.
  • Τον Νοέμβριο του 2011, η Turkish Petroleum (TPAO) υπέγραψε συμφωνία με τη Shell για τα υπεράκτια τεμάχια 4154, 4319 και 4320 στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας. Αυτά τα τεμάχια εντάσσονται απολύτως νόμιμα στην υπεράκτια ζώνη της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
  • Η Τουρκία παρήγαγε συνολικά 17.320.000 τόνους αργού πετρελαίου κατά το 2010 από 128 ενεργά πηγάδια. Αυτό αποδίδει περίπου 47.452 βαρέλια τη μέρα (β./μ.). Αντίθετα, σύμφωνα με τη Στατιστική Επιθεώρηση Παγκόσμιας Ενέργειας της BP 2010, η Τουρκία κατανάλωσε 624.000 β./μ. αργού πετρελαίου το περασμένο έτος.
  • Η Τουρκία παρήγαγε 726 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικου αερίου το 2010, ενώ τα στοιχεία της BP ανέφεραν τη ζήτηση της Τουρκίας για το φυσικό αέριο να ανέρχεται σε 39 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Όλη αυτή η ενέργεια πρέπει να εισαχθεί, και οι πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης λένε ότι η Τουρκία δαπανά 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον χρόνο για την ενέργεια.
  • Επί του παρόντος, η Τουρκία εισάγει φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Η Τουρκία έχει φιλοδοξίες ως περιφερειακή δύναμη. Πώς θα εκπληρώσει αυτές τις φιλοδοξίες αν πρέπει να εξαρτάται από άλλες χώρες για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της;
  • Η Τουρκία εναντιώθηκε  στην εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ισραηλινή ΑΟΖ. Τον Νοέμβριο του 2011 ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Taner Yildiz είπε ότι αυτή η εξερευνητική δραστηριότητα είναι παράνομη.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΟΖ, φυσικοί πόροι, κατανομή του πλούτου μεταξύ των κοινοτήτων


 ή...

Δυο γάιδαροι μαλώνανε …για άχυρα που δεν θα φάνε (α) και δεν τους ανήκουν (β)… σε έναν διχοτομημένο αχυρώνα (γ) … τον οποίο έδωσαν αντιπαροχή (δ), ο κάθε ένας ξεχωριστά και αλόγιστα (ε), για χρήση [παπόρι από τη μια πλευρά  και αεροπλανοφόρο από την άλλη] (στ)… ενώ κανένας από τους δυο είδε άχυρο ακόμα (ζ)… ή είναι απολύτως βέβαιος ότι θα δει στο μέλλον (η) … και δε σχεδίασε πως θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του (θ)… ή έστω να πάψει να τσακώνεται με τον άλλον (ι)και να μην αλλάξει τη συνθηκη του περιβαλλοντος και των γεωστρατηγικών ισορροπιων στην ανατολικη Μεσόγειο.

Επίσης, δυο γάιδαροι μαλώνανε και καμια δεκαριά «παίχτες» στοιχηματίζουν γύρω τους…


Σύμφωνα με όσα είδα το φως της δημοσιότητας, στη δικοινοτική ομάδα εργασίας των ΗΕ, για τα οικονομικά, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, οι δυο κοινότητες της Κύπρου, συμφώνησαν στα εξής:

1)      Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με σαφείς κανόνες, στο οποίο να ορίζεται ποιος ελέγχει τι και να διευκρινίζεται η κατανομή των εσόδων.
2)      Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ενωμένης Κύπρου να αναλάβει τη διαχείριση των εσόδων.

Οι δυο πλευρές αποκλείουν το ενδεχόμενο της ενεργειακής συνεργασίας πριν την επανένωση. Μετά την λύση, απόκλιναν/διαφώνησαν στα εξής:

  1. Οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τα έσοδα να διανέμονται ανάλογα με την κατανάλωση και τον πληθυσμό. Θεωρούν ότι τα έσοδα από τους φόρους (συμπεριλαμβανόμενων και των εσόδων από τα προγράμματα του φυσικού αερίου) πρέπει να επενδύονται σε τομείς στον βορρά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των δυο μερών σε μια επανενωμένη Κύπρο.
  2. Οι Ελληνοκύπριοι, ενώ δεν το απορρίπτουν, σημειώνουν ότι υπάρχει μια ανακολουθία στην τουρκοκυπριακή προσέγγιση και υπογραμμίζουν πως οι Τουρκοκύπριοι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιμένουν σε ξεχωριστούς θεσμούς, εκτός από την περίπτωση μεταφοράς εσόδων, τα περισσότερα από τα οποία θα προέρχονται από τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη κοινότητα των Ελληνοκυπρίων.
  3. Οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι όσον αφορά τις δεσμεύσεις των Ελληνοκυπρίων στην κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου.
  4. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι προτείνουν να αναληφθούν κοινά προγράμματα υδρογονανθράκων τώρα, πριν από την πολιτική διευθέτηση.
  5. Σε αντίθεση, οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα (ακόμα και με την ίδια την Τουρκία) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διαπραγματευτικό προτέρημα και ένα κίνητρο το οποίο θα ωθήσει την τουρκική πλευρά να αμβλύνει τη στάση της στο Κυπριακό ζήτημα και έτσι να διευκολύνει την πολιτική διευθέτηση.
  6.  Η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, ως ένα παιχνίδι για εξαγορά χρόνου· θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ανειλικρινείς, ιδιαίτερα τώρα που έχει πλέον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου, και ότι θα προχωρήσουν μόνοι τους.