Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

«Βίζες Καλλιτεχνών», με νέα υπουργική απόφαση, αλλάζει το όνομα αλλά όχι η ουσία

.



Ανησυχία προκαλεί η νέα απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για αποχαρακτηρισμό των αδειών εισόδου και εργασίας από «βίζες καλλιτεχνών» σε άδειες εργασίας.

Η ορολογία που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ένα αγκάθι που έβρισκε μπροστά του σε όλες τις εκθέσεις για την σωματεμπορία στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να εισπράττει η Δημοκρατία την έντονη κριτική διεθνών, περιφερειακών ή τοπικών οργανισμών κατά της σωματεμπορίας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δούμε αυτή την απόφαση ως μέτρο καταπολέμησης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας προσώπων. Αντίθετα, δημιουργεί κρυφές ομάδες πληθυσμού, οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν από ανεξάρτητους φορείς.

Με λίγα λόγια, μπορεί του χρόνου οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών να μην καταγγέλλουν την Κύπρο για τον αριθμό των καλλιτεχνών της αλλά ουδείς θα γνωρίζει πόσες είναι και που εργάζονται και με ποια ιδιότητα. Η αλλαγή της ορολογίας δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στα ίδια τα άτομα. Αντίθετα ελευθερώνει τη δράση ορισμένων.

Βάσει της απόφασης, γίνεται μετατόπιση της ευθύνης από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής και σχέσεων εργασίας μεταναστών/στριων με την αγορά εργασίας στην Κύπρο. Αλλά δεν παίρνονται οιαδήποτε μέτρα προστασίας των ατόμων αυτών, ή δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης του από ανεξάρτητους φορείς.

46 σχόλια:

ruth_less είπε...

Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!

Οι προσδιορισμοί και οι ονομασίες δεν αλλάζουν την ουσία του θέματος.

Ψιλά γράμματα όμως...

rose είπε...

μας αποκοιμίζουν Ρουθ
σε όλα τα επίπεδα,

Anef_Oriwn είπε...

@ Rose,

Σε χαιρετώ!

Πέρασα να πω ένα γεια (ίσως επανέλθω και επί το θέματος του post) και να σημειώσω ότι έχεις βάλει την καλλίττερη (μέχρι τώρα) αππάραν!

Anef_Oriwn
Δευτέρα 22/9/2008 – 7:05 μ.μ.

andreas f.stavrou είπε...

Πολύ εύστοχες οι διαπιστώσεις σου. Δυστυχώς έτσι είναι η πραγματικότητα. Οι φορείς της εξουσίας δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άλλα να το επικαλύψουν, να μη φαίνεται.Και έτσι να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους.
Είναι απλώς μια καλή διαχειριστική λογική ενός φορέα εξουσίας ξένου προς την κοινωνία.
Αν καταφέρουν και κάνουν και καζίνο που δε φαίνονται, θα τους παραδεκτώ!!!

rose είπε...

@Αντρέα,
θα το ονομασουν επιχείρηση κοινής οφέλιας :-)

@ Ανευ
H Lady Godiva σου άρεσε ε;
θα την ξαναβάλω όταν νιωσω νακκον καλύτερα.

προς το παρόν θυμωσα πολύ με τα σκαρφίσματα της κυβερνησης.. Εχω την εντυπωση οτι η πρακτική είνια γενικευμενη... Μας αποκοιμίζουν Ανευ... Η κοινωνια δεν θα δει πολλά καλά αλλά θα πιστεψει το αντιθετο - για λιγο ακόμα.

stalamatia είπε...

Αλήθεια Ρόουζ οι καλλιτέχνιδες πως αντιδρούν στις καινούργες (καλλιτέχνιδες)?όλοι σ'ένα τσουβάλι,χαρά οι πατρόνοι θα γεμίσει ο τόπος μ.....καλλιτεχνία.
Ανεφ
Σου άρεσε η αππάρα, λες να είναι καλλιτέχνης και αυτή?

rose είπε...

Σταλαματια μου
να σου πω την αληθεια δεν γνωρίζω.
Η απόφαση τώρα πάρθηκε, θελει χρόνο να εφαρμοστεί, να ε΄ρθουν οι πρώτες, να δουμε τι γίνεται..

αλλά ένα από τα "καλά" με τον πολεμο που έκαναν στον οργανισμό που εργαζομαι εθελονιτκά, είναι ότι μας στερησαν την πρόσβαση σε τετοιους τόπους..

αν θελουμε λέει ας πάμε μόνες μας! σίκ!

όταν για δυο χρόνια πηγαίναμε απο μπαρ σε μπαρ και καμπαρε σε καμπαρέ βλέπαμε και γραφαμε πολλά...

δυστυχως σε μας τώρα έρχονται υποθέσεις που ήδη έχουν κακοποιηθεί ή έίναι ένα βημα πριν την απέλαση..

δυστυχώς έχει δημιουργήθεί ακόμα ένα στεγανό, μεταξύ αστυνομίας-κοινωνικων υπηρεσιων ευημερίας- τμημα μεταναστευσης. Δεν αναπνέει τίποτα - σύμφωνα με την γνωστή στρουθοκαμηλική αν κάτι δεν το βλεπουμε δεν υπάρχει!

Eστορών είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Diasporos είπε...

Μα καλά, Ρόουζ, τί κακίαν έχουν τούτοι οι γαδάροι τζιαι αφήννουν γυναίκες αβοήθητες να τες κακομεταχειρίζουντε οι καπαρετζιήδες, τζιαι προστατεύκουν τους τζιηνους;; Διούν τους οι καπαρόμαστροι λεφτά τζιαι λευκή σάρκα τους νομοθέτες μήπως; Απλώς έ θθέλουν οι πολιτικοί να νεκατωθούν να αλλάξουν την κατάστασην; Με ποιόν κίνητρο κάμνουν έτσι βλακεία; (εσκεμμένη)

Τόσον τζοιμισμένος εν ο κόσμος που γίνουνται τούτα τα πράματα τζιαι δέν κόφτει κανένα με στην κοινωνία.

Οι άντρες παίζουν πελλόν. Έτσι εν οι άντρες. Είμαστεν γαδαροι, δέν κινούμαστεν να κάμουμεν κάτι για τον αλλον. Ειδικά οι άντρες χωρίς πάθος τζιαι πεποιθήσεις -που εν γεμάτος ο κόσμος σήμερα πουτούτους.

Θέλω τους να σηκωστούν να προστατέψουν τη ζωή τζιαι την ακεραιότητα τούντων κοπέλλων, να τες γλυτώσουν.

Θέλω να σηκωστούν τουλάχιστον οι παθούσες να βροντοθωνάξουν, οι 30,000 γυναίκες που τες απατούν οι αντράες τους -οι λεβέντες που εκμεταλλεύουνται τες καημένες τες κορούδες που την ανατολική ευρώπη, θέλω τες να πιάν τες δάδες τζιαι να τα κρούσουν ούλλα, τζιαι να τους αφήκουν.

Δε γίνεται όμως. Εσύ ξέρεις το καλλύττερα.

Πέ μου, εχτός που τες διαμαρτυρίες που κάμνει το group σου, κάμνετε τζιαι πρόγραμμα αφύπνησης του κόσμου; (πχ φυλλάδια με φωτογραφίες κακοποιημένων γυναικών, φωτογραφίες-ξεσκέπασμα καπαρετζιήδων, κλπ. Στην αμερική έτσι κάμνουν άμα θθέλουν να περάσουν μυνήματα, σιοκκάρουν μας με την καλήν πλευρλάν του μάρκεττινκ)

rose είπε...

η περσινη πορεία (πρωτη φορα στη κύπρο) έίχε 30-35 άτομα
αλλά κάλυψη ..

φετος γύρω στο Νοέβρη θα κανουμε την ίδια πορέια αλλά με τα αποτελεσματα ενός χρόνου

εκει να δεις υλικο που ετοιμαζούμε
θα σου γραψω..

φυσικ θα σας καλέσω όλους όταν ετοιμαστουν τα φυλλαδια και ποστερς

rose είπε...

περσι κρατουσαμε σφυριχτρες και περπατησαμε απο τη πλατεια Ελευθερίας στη Βουλή.
Ηρθα πολλοι πολιτικοι, μας δέκτηκε και ο τότε πρόεδρος της Βουλής ..

βγαλαμε κάτι ΩΡΑΙΕΣ φωτογραφίες - σκετη μουρλια..όλοι καμαρωναν στα καναλια και τις εφημερίδες

το συνθημα στο πανώ ήταν "μας κλείσατε το καταφύγιο αλλά όχι το στόμα" ΝΟμίζω ο κόσμος κατάλαβε αλλά κανείς δεν μιλησε..

πονηρες πολιτευτριες έσπευσαν στην αντι-προπαγάνδα.. (έχω πολλά ραμματα για τη γουνα μιας συγκεκριμενης)

Το φυλλαδιο μας (8 σελιδες) με στοιχεία, mapping της βιας κατα γυναικων στην Κύπρο, case studies, κλπ) δόθηκε σε όλους: Ανωτατο Δικαστηριο, Εισαγγελεία, Υπουργεία, φορείς, βουλευτές και βουλευτριες, όλους - (θα στο στειλο να δεις τα στοιχεία)

σταληκε και στο Συμβουλιο της Ευρωπης και την ΕΕ.

μονο εκεινοι το διαβασαν νομίζω γιατι μας απάντησαν..και το συμπεριέλαβαν στις αναφορές τους

2 γυναίκες βουλευτές μας πηραν τηλέφωνο την άλλη μέρα - "θελουμε τα στοιχεία της έρευνας γιατι μας κάνει εντύπωση" είπαν...

η ερευνα μας παρεπιτπώντος είχε περισσότερα footnotes με αναφορές απο ότι κείμενο, επεξηγημενη μεθοδολογία κλπ κλπ... Ειχε παρουσιαστει μια βδομαδα πριν παρουσια μιας απο τις πιο ενημερωμενης expert στην Ευρωπη σε θεματα κακοποιησης που ήρθε όλο το δρόμο απο την Αυστρία αλλά οι κυρίες αυτές όπως και άλλες στην Κύπρο δεν δονήθηκαν να έρθουν να την παρακολουθησουν..

μια μερα μετά το συνθημα μας το οποίο ηταν παραποιηση του ποστερ του ΣτΕ -αν το είδες πουθενα ένα τσαλακωμενο προσωπο γυναικας - με τα λόγια "δείξατε το παραμορφωμενο προσωπό μου αλλά βοηθεια δεν μου είπατε που θα βρω", παραποιήθηκε
με δηλωσεις 'αλλων' προς το: ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ! με τη βοηθεια της βουλευτού!

ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ!

Ο κοσμος ακουει, καταλαβαινει, δεν μιλά όμως.. όχι ακόμα!

οι υπόλοιποι που ειναι διαπλεκόμενοι κάνουν τα πάντα να βαλουν τρικλοποδιές

Φετος το θεμα μας θα είναι ιδιατερα καυστικό

θα δεις...

rose είπε...

Διασπορε
φέτος θα πα΄με να δουμε τον Πρόεδρο

θα του δωσουμε τα στοιχεία όπως και τις υποσχέσεις που έδωσε πέρσι και δεν εκπλήρωσε

δεν περιμενω τίποτα

μοναχα να πάρει στα χερια του ο κόσμος το υλικό που ετοιμαζουμε..

Μην νομίζεις ότι υπάρχουν πολλά έντυπα ή ηλεκτρονικα μεσα στην Κύπρο που μας καλύπτουν πια..

παρα είμαστε ..φωνακλάδες..

η ουσία είναι μια..

αυτο το συστημα, έκανε ένα οργανσιμό που βοηθησε 5000 άτομα σε 3 χρόνια να ψυχοραγεί και να δουλευει μονο με εθελοντές και καθόλου μέσα..

ο τρόπος που δοκίμασαν ήταν καταπληκτικός..
πρώτα εκοψαν τις κρατικές χορηγίες, όταν είδαν ότι δεν μας σταματησε αυτο (δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι) παρρακρατησαν λεφτα της ΕΕ απο προγραμματα (εχουμε 2 αγωγές εναντιον της Κυπριακης Δημοκρατίας για αποπληρωμη 55χιλιαδων λιρων)χρηματα που τα άτομα του οργανσιμουέβαλαν απο τη τσεπη του, δανείστηκαν, πρωχευσαν για αυτά..
Τα ΕΕ προγραμματα κριθηκαν ως καλώς εκτελεσθεντα απο την ΕΕ, στην Κυπρο όμως ακόμα κρατουν και τα τοκίζουν..
όταν είδαν οτι ακόμα και έτσι βαλαμε τη ραχη μας κάτω και δεν κλεισαμε , έβαλαν τα μεγάλα μεσα..

Στην αρχή είπαν οτι ο ργανισμο μας δεν παραγει έργο (πως όμωως να πίσουν ιδιαιτερα όταν οι πρακτικές μας αντιγραφονταν απο "αδελφές" οργανωσεις, και τα στατιστικά μας δημοσιεονταν καθε 2μηνο;)
Μετά είπαν , α! κάτι υποπτο συμβαίνει.. το έλεγαν 2 χρόνια συνέχεια (2 κλιμακια οικονομικού ελεγχου ήρθαν δεν βρηκαν τίποτα εναντιον μας)

Η χαριτική βολή δοθηκε απο το Υπουργειο Δικαιοσυνης - είχαμε μπει στα κρατητηρια το 2006 βλεπει και δεν μπορεσαν να το ανεχτουν..

έστειλαν λειτουργό τους να μας ελεγξει. Αλλα είδε άλλα έγραψε στον κατ'εντολή του Υπουργού του!

Εγραψε λοιπόν στις αναφορες του ότι δεν είχαμε προσοντούχο προσωπικό (ολες οι λειτουργοι είχαν τουλαχιστον ΜΑστερ εκτός μιας - οι εκπαιδευση και επιβλεψη στο Κέντρο ήταν εβδομαδιαία) Εγραψε ότι δεν εξυ[ηρετουσαμε άτομα (μονο τα τηλεφωνα εκεινη τη μερα μας είχαν πελλάνει, είδε τους φακέλους απ΄έξω των επωφελούμενων του Κέντρου σε επαρχιακό μας γραφείο να ασφικτιουν μες στα ρόνεο) Εγραψε ότι δεν κανουμε καλή δουλεια (ο ιδιος όταν είδε το ιστορικο που κρατούσαμε για κάθε υπόθεση μας είπε τότε "λκαλά αν εσείς έχετε τόσο λεπτομερές ιστορικό το Γραφείο Ευημερίας τι πρεπει να έχει;")
κλπ κλπ

ταυτόχρονα η αστυνομία μας τα είχε μαζεμένα... εκανε και ανακοίνωση ενεαντιον μας.. αφορμή η απέλαση μες τη νύκτα μεταναστριας που βιαστηκε απο εργοδότει χωρίς να οδηγηθει στην Δικαιοσυνη ο βιαστης..

μετα άρχισαν τα όμορφα..

Πήγαμε στην Βουλή, το καταγγείλαμε

Εκει μας περίμενε συγχορδία οργανων
ο Λειτουργός μας κατηγόρησε ότι βοηθάμε ΚΑΙ αλλοδαπές!

Εκει ενωπιον όλων του είπα για την αναφο΄ρα του και ότι έγραψε ψεματα

Αμεσως μετά και για 6 μηνες προσπαθουσαν να βρουν καποιον να κατγγείλει ενεαντιον μας στην Αστυνομία. "Αδελφές" οργανωσεις
έσπευσαν να μας κατηγορήσουν αλλά δεν είχαν "ακραδαντα" στοιχεία !

τον Απρίλη 2007 η Αστυνομία εισέβαλε στο σπιτι μου, στο Κέντρο και στα γραφεία των Ελεκτών μας και μαζεψε τα οικονομικά μας βιβλία. Η βαση της έρευνας: Πως διαχειριστηκαμε κρατικες χορηγίες..

Εκτοτε δεν μας κατήγόρησαν γραπτως αλλά Αστυνομικός δήλωσε σε αγγλοφωνη Εφημερίδα ότι υπάρχουν πραβιασεις του Περι Εταιρειών Νομου..

Τι καταφεραν με αυτο;

όσο υπάρχει legal proceeding ο οργανισμός δεν μπορεί να απευθυνθει σε διεθνή ή περιφεριακά προγραμματα χρηματοδότησης..

όσο υπάρχει legal procceeding κανεις δεν μπορεί να βρει το δικαιο του...

στο μεταξύ το Συμβουλιο της Ευρωπης μας παρακολουθει με ενδιαφέρον. Ειμστε τακτικοι στα συνεδρια που αποτελεουμε case study κακοποιησης απο κυβερνηση. Δονήθηκε κανείς;

στο μεταξύ εκκρεμεί παραπονο στην Επιτροπή Αναφορων της ΕΕ...
Σε 1-2 χρόνια βγαλουν πόρισμα

στο μεταξύ γυναίκες δέρνονται, παιδακια υποφέρουν και αυτοι το μονο που τους έννοιαζε ήταν νακλείσουν ένα οργανισμό μηπως και φανεί η δικη τους αναποτελεσματικότητα...

και να φανταστείς Διασπορε ότι όταν ξεκινησαμε πιστεύαμε στη συνεργασία και συνυπευθυνότητα

Τώρα έχοντας πολλά λίγα μέσα, έχουμε φωνή...

τα θυματα όμως έχουν λιγότερες υπηρεσίες

Diasporos είπε...

Έφριξα με αυτά που έγραψες. Σ' ευχαριστώ που τα έγραψες όμως. Δέν είχα ιδέα. Γιατί έχουν τοσο μίσος;

Περιμένω να δώ τί action θα πάρεις.

Για τους κύριους γαδάρους:
Αν αρχίσω τώρα να σχολιάζω τη σκοτεινή πλευρά της μεσογειακής κουλτούρας θα μου βγεί εαυτός κουλλουρωμένος που εν πολλά, μα πολλά θυμωμένος, με μεγάλα νύσια τζιαι δόντια κουφτερά τζιαι θα πώ πράματα άπρεπα γιατί αμαν θυμώννω έχω τάσην να γεννικεύκω, κακή αδυναμία.

Ένα θα πώ: ΟΣΟΙ ΤΖΟΙΜΑΣΤΕ, ΞΥΠΝΑΤΕ.

andreas f.stavrou είπε...

Στην Κύπρο οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δεν "επιτρέπονται". Μόνο αν έχεις κομματική προστασία, δικαιούσαι να υπάρχεις ως οργάνωση. Αλλιώς τα κομματικά όργανα με τη χρήση της εξουσίας του κράτους θα βρούν χίλους τρόπους να σε πολεμήσουν, μέχρι να εξαφανιστείς.
Αυτά είναι υπαρκτά , όλοι τα γνωρίζουν. Καποιοι μάλιστα αριστεροί χαίρονται με τα κατορθώματά τους!!! Το τρίπτυχο της κομματικής επιτυχίας είναι: ελέξτε τους, στη συνέχεια διαλύστε τους και στη συνέχεια στήνουμε δική μας οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών!!!Οι αθεόφοβοι!!!

rose είπε...

Αγαπητέ Αντρεα
λες και ήσουν εκει και παρακολουθουσες λεπτο προς λεπτο τις εξελίξεις που λέει και το ειδησεογραφικό κλισε :-)

φάγαμε θαψιμο απο αριστερη οργανωση - τυφλα να έχουν οι ακροδεξιες...
οχι ότι η άλλη που έχει πρωτοκλασάτα στελέχη παρωχημενων αντιλήψεων δεν επραξε αναλογα..
απλά ξενίζει το γεγονός κάποιοι αριστεροι και κατ'κόσμο "υπερασπιστες των δικαιωματων διαφόρων" να είνια χειρότεροι...


Διασπορε μου
μη τσακράς.. ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα.. εσύ κάατσε εκει που κάθεσαι γιατί ειναι πολύ ξερός ο τόπος δαμέ ώρες-ώρες..

rose είπε...

γιατί έχουν μίσος δεν ξέρω..
απλά γνωρίζω ότι έίναι πολύ και συσσωρευμένο απο χρόνια, δεκαετίες..
κανείς δεν καθάρισε αυτο το "απόστημα" (μίσος) ίσως γιατι σε εμπύρετη κατασταση η κοινωνία έχει χαμηλότερα αντανακλαστικά..

Anef_Oriwn είπε...

@ Rose,

Βαρύς ο σταυρός που αναλάβατε να σηκώσετε και σε μονοπάτια επικίνδυνα επιλέξατε να κινηθείτε ... Μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα και πολύ το χρήμα των δουλειών της νύχτας! Ελπίζω κάποια στιγμή να σταθούν δίπλα και μαζί σας οι γυναικείες (κομματικές) οργανώσεις και δη οι αριστερές (με χωρίς εισαγωγικά).

Ομολογώ ότι το ζήτημα με τις βίζες δεν το κατέχω και πολύ, γι’ αυτό επέτρεψε μου μια απορία. Η “… μετατόπιση της ευθύνης [για έκδοση των βίζων για τις καλούμενες καλλιτέχνιδες] από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής και σχέσεων εργασίας μεταναστών/στριων με την αγορά εργασίας στην Κύπρο...”, δεν εξαναγκάζει τους λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας και τους τόπους εργασίας των καλλιτέχνιδων (καμπαρέ, μπυραρίες); Φυσικά αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα της σωματεμπορίας και της καλυμμένης πορνείας σ’ αυτούς τους χώρους. Μόνο με πραγματικά “επαναστατικές” κινήσεις μπορεί να αναγκαστούν οι διοικούντες να πάρουν μέτρα. Π.χ. η εκ των έσω εξέγερση των καλλιτέχνιδων (αλλά πολύ δύσκολο αυτών) ή η κατάληψη των καμπαρέ από τις γυναικείες οργανώσεις (παρ’ όλο που εδώ βλέπω να παρεισφρύουν και να εμπλέκονται και τρίτοι – Εκκλησία και χριστιανικές οργανώσεις – σε σκοπό να δώσουν άλλη μορφή και διάσταση στις εκδηλώσεις !

Anef_Oriwn
Τρίτη 23/9/2008 – 11:25 μ.μ.

ruth_less είπε...

Έμεινα άναυδη απο αυτά που έγραψες Ρόουζ. Ήξερα ένα περίπου ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και συμφέροντα, αλλά σε τέτοιο βαθμό πραγματικά δεν το περίμενα.

Θα επικοινωνήσω μαζί σου και γι΄αυτό το θέμα. Να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε. Για όνομα του Θεού πιά...

Το παράπονο που εκκρεμεί στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ είναι απο δικής σας πλευράς αν κατάλαβα. Θα μου πεις 1-2 χρόνια είναι πολύς καιρός, αλλά θα δικαιωθείτε πιστεύω, αφού έχετε και συνεχή συμμετοχή στα συνέδρια του Συμβουλίου της Ευρώπης και σαν case study κακοποίησης απο την κυβέρνηση!!! Καλόοοο..

Όλοι όσοι νοιαζόμαστε για το συνάνθρωπο μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε. Άτε παιθκιά... καλό το blogging αλλά να κάμουμε τζιαι τίποτε πιο δραστικό.

Δύναμη καλή μου.

rose είπε...

Αγαπητε Anef..και αγαπητή Routhless

παρεούλα μου κρατάτε ωραία!
(από την ώρα που αναγραφεται στο σχολιο θα καταλάβετε οτι πηγα για ύπνο αλλά ματαια κι έτσι σηκώθηκα πάλι..)

οκ, Ανευ, η αποφαση προέκυψε απο υπουργική επιτροπή..
το θεμα είναι (και ήταν) θεμα Υπουργειου Εσωτερικων, Υπουργειου Δικαιοσυνης και Υπουργείου Εργασίας

Οι λειτουργοί κάθε Υπουργείου ότι ηξεραν να κανουν θα συνεχίσουν να το κάνουν.. Δηλ. η Αστυνομια θα πηγαίνει να εποπτευει, οι Υπηρεσιες Κοινωνικης Ευημερίας να αναλαμβανουν τα θυματα σωματεμπορία, το Αρχειο Πληθυσμου και Μεταναστευσης να εγκρινει τις άδειες εισοδου, παραμονης και εξόδου..

αυτο που αλλάζει είναι η "εργασιακή σχέση" .. τα συμβολαια, τι αναγραφεται κλπ..
Περιμενουμε και εμεις να μαθουμε περισσοτερες λεπτομέρειες..

Απο όσα έχουν γίνει γνωστά μεχρι τώρα πάντως δεν υπάρχει καμία αλλάγη επι του ουσιαστικου και ιδιαίτερα σε μέτρα προστασίας των θυμάτων...

Ειχαμε προτείνει πριν λίγο καιρο ένα μέτρο :
Υποχρεωτική αναγραφή τηλεφωνου άμεσης βοηθειας για θυματα και γραμμή δωρεάν επικοινωνίας στις τουαλέτες (κόκκινο τηλεφωνο) σε κάθε καμπαρε που παίρνει άδεια λειτουργίας..

Θα μου πεις ποιος θα σηκωνει τα τηλεφωνα, που θα τα παρπεμπει κλπ κλπ (υπαρχουν δια-τμηματικοι κανονισμοι τα ιμίς)

Οι εκκλησια έχει μεγαλο ρόλο (αλλά απουσια οποιουδηποτε άλλου φορέα να ανοιξω το στομα μου και να την κρινω τώρα θα είναι καταστροφικό) Ξερεις ποσες φορές κυκλωματα έπαιρναν φωτογραφίες γυναικων που κακοπεσαν μετα την καταγγελια τους και της θκιανευκαν στις υπολοιπες λεγοντας τους "κοιταξετ τι παθαινουν όσες αποαφασίσουν να μιλησουν"

Εχεις δίκιο είνια πολλά τα λεφτα, εύκολα, βρωμικα... Ειχαμε και ιστορίες ατόμων που έκλεινα ένα όλοκληρο καμπαρε πριβε για πάρτυ του - όχι τυχαία άτομα..

Τωρα πιστευω ότι οι γυναικείες οργανωσεις διοικουνται απο άτομα κουρασμενα απο την πολιτική δραση...

έτσι τις περισσοτερες φορές μοιραζουν λουλουδια τη μερα της γυναίκας και αναπολουν τη δεκαετία του ΄80..

το να χειραφετηθουν τα ίδα τα άτομα δύσκολο.. Καποιες δεν γνωρίζουν αλλη απο τη μητρικη γλωσσα, βλεπουν ή νομιζουν ότι αστυνομικους παντου, 3 μηνες έρχονται αντε 6 το πολύ αν είναι "καλα κοριτσια"

δυσκολο...

Τετοια φαινόμενα δεν είναι αποκλειστικά κυπριακά αλλά αν δεν υπαρχψει ενα ισχυρο μετωπο συμμαχίας στην κοιωνια δεν καταπολεμουνται και όσοι ξεκινουν να αγωνιστουν μονοι είναι ευαλωτοι και εντελει αναποτελεσματικοι...


Ρουθ-λες
αν ψαξεις στο διαδικτυο θα βρεις στοιχεία αλλά με χαρα να σου στειλω το ιστορικό και το παραπονο το ίδιο...

θα παρει χρόνο. Φετος με καλεσε πάλι ο Επιτροπος ΑΝθρωπινων Δικαιωματων στο Στρασβουργο ως υπερασπιστρια ανθρωπινων δικαιωματων να μιλησω για την εμπειρια αυτη

Αυτο που αναρωτιεμαι είναι ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ απο πέρυσι...

δεν εχω τιποτα καινουριο ή καλυτερο να τους πω..

θα ηθελα πολύ...

ξέρεις καθονται στην ιδια αίθουσα άτομα απο την Ρωσία που κινδυνευει η ζωή τους, μετράμε απουσίες καθε χρόνο..
Και εκει αντιλαμβανεσαι ότι καθε χώρα έχει τα δικα της ειδη θανατων, ή απόπειρες "δολοφονιων"
(χαρακτηρα, ελευθερίας, δρασης, ζωης...) ότι κάτσει αναλογα το συστημα και το περιβαλλον//

θα σε ενημερωσω

δεν ξεχασα και τον καφε που υποσχέθηκα, πες μου εσυ μερα και κοπιασε

lakis είπε...

Δε θα πω την κακία μου... Δε θα πω την κακία μου... Για τη Νήσο των Αγ(ρ)ίων, δε θα πω την κακία μου...

rose είπε...

Λάκη πες το!

faraona είπε...

Rose μου τι τα θες τι τα γυρευεις που ελεγε κι η γιαγια μου!Απ το κακο στο χειροτερο παμε μονιμως.

φιλια πολλα

rose είπε...

φιλια πολλά και σε σενα Φαραόνα

kyriakos είπε...

Emena ayto pou me eknevrizei einai pou h astynomia enw 3erei pws se ola ta cabare kai mpyraries ths kyprou ane3eretos ginete mastropia pezei pello kai kiniga tis kalitexnides pou idiotevoun kai doulevoun mones tous xoris na plirwnoun tous patronous ... Opws px ekeinh th rossida h8opoio pou piasan proxtes h opoia xreone 100 euro se sxesh me ta kapare pou en 200 alla ta 150 pianei ta o mastros kai h kopela pianei mono 50 ..diladh h kypriakh astynomia leitourga opws leitourgouse h mafia kapote pou opoios prospa8ouse na anoi3ei mia "timia" epixirish e3w apo to "kykloma prostasias" ton etrogan laxano .... Kai h ani8hkotita einai diplh dioti ayth h kopela pou "iditioteyei" to kanei synidita.. Einai diko ths to kormh dikh ths kai h apofash ara oti 8elei kamnei ...oi kopeles omws tou kapare den einai dikh tous h apofash einai 8ymata tou kyklomatos pou 3ekeina apo tis xwres tous, erxonte edw anypopsiastes (kai eniote par8enes) nomizontas oti 8a douleyoun servitores omws otan ftanoun sto nisi ths afrodiths tous perimenei mia 'efxaristh' ekpli3h afou anti gia servitores telika prepei na serviroun ton eafto tous ... an den 8eloun pane spiti tous.. Apentares kai zhmiomenes apo panw logo tou eishthriou. .

rose είπε...

Πες τα Κυριακο!

Χαλουν την πίατσα οι γυναίκες που ανοιγουν τον μαγαζάκι μόνες τους..

μπαίνουν στα πόδια τους και το συστημα δεν λαδώνει τα γρανάζια του

αυτο ακριβως γίνεται..

η "ρωσίδα ηθοποιός" ήταν ρωσίδα επίσης.. ξέρεις για πόσες κύπριαιες δεν θα μαθουμε ποτέ;

ange-ta είπε...

καλη Κυριακή τριαντάφυλλο,

φιλια στη Κύπρο!

ευχαριστω για το λίνκ, θα το ανταποδώσω

rose είπε...

είσαι καλό γι αυτο!

το μπλε τριανταφυλλο σε χαιρετά

kyriakos είπε...

Den nomizw oi kaparetzides na Ladonoun thn kypriakh astynomia.. an zoume (zeite) se ena tetoio kratos kalytera na pesoume sth 8alassa kai na pnigoume.. Afto pou syvennei einai poly pio kypriako: A)politiko kostos.. kanena komma den 8elei na einai to komma pou sterise to "koko" apo ton lao B) h andrikh allyleggyh, oloi oi ypourgoi dhmosias ta3eos kai oloi oi ypsilova8moi astynomikoi htan/einai panta andres ..kai ti andres.. Oloi tous poutaniarides.. Piase tous enan enan oloi tous geftikane to rossiko psomi ths nioths.. Γ) an 8eoritika par8ei h apofash kai patax8ei h mastropia opws egine kai me ta gipeda.. Pou 8a ektonononte toutoi oulloi oi gadaroi? ..8eleis na sou er8ei kamia eokaΓama ekei pou den to perimeneis? .... Oi ierodoules epiteloun ergo.. :) thn pornia den mporeis na thn pata3eis etsi eykola.. einai to arxaiotero epaggelma afto pou mporoume kai prepei na pata3oume einai thn 'e308ish' kai thn ekmetalleysh apo tous patronous ..prepei diladi na patax8ei to ntavazilikh kai gia na ginei ayto prepei h ypokritikh kypriakh koinonia dextei oti prepei na mpei h pornia se ena nomiko plesio.. : oi poutanes na forologounte na exoun koinonikes asfaliseis kai to dikaioma na dhmiourghsoun syntexnies ....episeis na ypovallonte se enimerwsh kai se iatrikes e3etaseis.. Mporei na ginei ayto sth kypro? Den to nomizw otan doume ginekes na exoun to dikaioma na ginonte ierees mporei..,

kyriakos είπε...

fysika gia na poume kai thn alh8eia to ladoma ginetai meso ths "adεias leitourgias" nykterinou kentrou... As poume oti einai 2000 eyro to xrono h adia epi 2000 kapare mpyraries.. Πrokite gia ena symantiko kondili pou 8a xasei to kratos... aftes pou idioteyoun den plirwnoun .."adειa leitourgias" ....,,..................$$$

rose είπε...

Κυριακο όσα λες εισαι μέσα στη εκλογίκευση του πράγματος αλλά και ως ένα βαθμό στην πραγματικότητα..

συμφωνων με το διακιωμα οποιουδηποτ να κανει οτι θελει με το κρομι του ακόμα και να προσφέρει σεξουαλικε΄ς υπηρεσίες..

και οταν λέμε οποιοςδηποτε εννούμε αντρες, γυναίκες.

συμφωνω με τη συντεχνία και την ιατρική εξεταση, ασφάλιση κλπ κλπ

συμφωνω επίσης με το πολιτικό κόστος και την εκλογικευση περι εκτόνωσης - αν και δεν την αποδέχομαι

δεν συμφωνω όμως για την αστυνομία..

μόνο όσα βγηκαν στον ημερήσιο τύπο τα τελευταία χρόνια καταμαρτυρουν ακριβως το αντιθετο (και οπου υπαρχει χρημα υπάρχει διαφθορα)

εχω και αλλες μαρυτρίες απο γυναίκες οι οποίες καταθεσαν εναντιον αστυνομικων...

σε καμια χώρα του κόσμου όπου ανθει η σεξουαλικη εκμεταλευση και σωματεμπορία (δεν αναφέρομαι στη πορνεια) δεν γινεται χωρίς λαδομα αστυνομικων..

ο ορανισμος OSCE καθε χρονο προσκαλει απ όλο τον κόσμο κυβερνητικους και μη και εκει είναι κοινως αποδεκτό ότι η αστυνομια λαδώνεται

εμεις γιατι να αποτελεσουμε εξαιρεση;

kyriakos είπε...

e tote as pame na pnigoume..

rose είπε...

δεν εχουμε ΝΕΡΟ!

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή Rose,

Με αφορμή το θέμα του post σου (σωματεμπορία, καμπαρέ, μπυραρίες και τα τοιαύτα) έτυχε (πριν μερικές μέρες) κι έκανα μια συζήτηση (ανέκρινα στην ουσία) ένα φίλο αστυνομικό που κάποτε (παλαιότερα) επισκεπτόταν (υπηρεσιακώς) τέτοιους χώρους (για σκοπούς ελέγχου δήθεν και τυχόν υποβολής παραπόνων από τις “καλλιτέχνιδες” – “χορεύτριες επί στύλλου” με τα παρελκόμενα τους). Τι στην ουσία έκαναν εκεί όταν πήγαιναν ή τι έλεγχαν; (Έπιναν το ποτό τους και έφευγαν ...).

Κοινό μυστικό είναι ότι οι εργοδότες των “καλλιτέχνιδων” τις προωθούν ή τις εξωθούν στην πορνεία, κάτι που τελικά κι αυτές οι ίδιες συνηθίζουν να κάνουν χωρίς να διαμαρτύρονται – αφού τα παίρνουν και χοντρά! Και με πελάτες πανε αλλά έχω ακούσει να πηγαίνουν ομαδικά και σε parties και μάλιστα εν πλω.

(Κάπου είδα να υποβάλλεται το ερώτημα για το πως συμπεριφέρονταν οι παλαιότερες “καλλιτέχνιδες” προς τις νεώτερες. Στις ουσία λειτουργούν σαν πράκτορες των αφεντικών τους και μυήτριες των νέων στα μυστικά της “δουλειάς”).

Πολλά και ενδιαφέροντα λαλεί τζιαι ο Kyriakos ο Eshe3i3i (μπήκα στον κόπο και τα διάβασα παρ’ όλο που ήταν γραμμένα σε greeklish), αλλά δεν έχω το χρόνο τώρα να γράψω περισσότερα. Ίσως επανέλθω αν το post δεν παει για αρχειοθέτηση. Αλλά επιτρέπεται να ρωτήσω (μ’ όλη την αφέλεια που με χαρακτηρίζει για τέτοια θέματα), ποια η διάφορα της πορνείας που αναπτύσσεται στα (κυπριακά) καμπαρέ (και στες μπυραρίες – η κυπριακή νομοθεσία στην ουσία απαγορεύει τους μεσάζοντες δηλ. τους νταβατζήδες) με τα shops του Άμστερνταμ;

Anef_Oriwn
Κυριακή 28/9/2008 –10:05 μ.μ.

rose είπε...

Ανευ σε καλωσορίζω

μονο έτσι μπορουν να μαθευτουν πραγματα, με άτομα που είναι κοντά και βλεπουν ή συμμετέχουν τα ίδια..

ειναι γνωστό ότι πολλές γυναίκες μεσολαβουν για να "ξεβγαλουν" τις νεαρότερες στο επαγγελμα..
(οπως μητερες σιωπουν οτνα οι κορες τους κακοποιούνται απο τον πατέρα) Αυτο αποτελει ενα τεραστιο θεμα Ανευ, πως η ιδια η γυναικα μέσα σε μια πατριαρχικη δομή για να αποκτίσει προσβαση στην εξουσία, ή εξουσια η ιδια γινεται αυτο που κάποτε την καταπίεζε, ή εναντια σε άλλες γυναίκες.. (ακόμα και αυτο το συντομο της αναφορά μου αδικεί το θεμα το ίδιο που αξιζει να ανοιξουμε μια φορα μαζί)

θελεις μια συγκριση με το Αμστερνταμ.. Η ερεωτηση εινια ποιο Αμεστερντ πια!
Δεν μιλάμε για την παλια red light district του Αμστερνταμ.. Αυτη χαθηκε προ πολλού (υπάρχουν πολλά σχετικα άρθρα) Ουτε λίογ ουτε πολύ τα κυκλωματα σωματεμπορίας και οι μεθοδοι τους είναι απλωμενες παντου - ακόμα και στο Αμστερνταμ..
Απλά εκει ακόμα βλέπεις άντρες και γυναίκες να αυτοδιαχειρίζονται τα του οικου τους..

Το γελοίο της υπόθεσης είναι η νομοθεσία για την πορνεία στην Κύπρο.. Δεν λέει πουθενα οτι η πορνεία είναι παρανομη.. Παράνομο είναι το "αποζειν από κέρδη πορνείας" Δηλ. πουλήθείτε αλλά μη πληρώνεστε για την εμπορική σας πράξη ή την προσφερόμενη υπηρεσία (Μάλλον έπαθαν κάτι οπως το ΠΣΕ που ευαγγελίζεται τον εθελοντισμό)

πρεπει να ομολογήσω Ανευ οτι ειμαι πολλή κουρασμενη απόψε και θα πρεπει να επανέλθω..

εχει ενδιαφερον να δουμε τα 2 θεματα που ανοιξες

χαιρετισμους στα όμορφα ανατολικα διαμερισματα μεχρι αυριο

Ανώνυμος είπε...

οσο δεν καταργειται ο νομος [πολλα καλη η διευκρινηση για την ορολογια του, rose - κοιτα να δεις που τζαι μιαν φορα τα "κερδη" εν παρανομα!!! αλλα που α;] τοτε υπαρχει κινδυνος να ανακυκλωνεται το ζητημα αναμεσα στην καταπιεση της "μαυρης αγορας"/παρανομιας τζαι τους ηθικισμους καλοπροαιρετων [ισως] ατομων, αλλα που ερκουνται που τες εκκλησιες τζαι την δαιμονοποιηση της "αυτοδιαχειρισης του σωματος"...

καμνει μου εντυπωση λ.χ. που εν εβρεθηκεν καποιον μηκος κυμματος επικοινωνιας με τον συλιτζιωτη [υπουργο] που με τους ξενους εργατες εσιει μιαν θεση, ας πουμε, "ανοιχτη" τζαι [νομιζω - αν κρινω τζαι που τες αντιδρασεις της κισα] θετικη...
μπορει να εν τζαι το νομικο πλαισιο..αμα ερκουνται σαν εργαζομενες εν καλα..αλλα αμα η δουλεια που εν να καμνουν εν παρανομη, ετα ουλλα πουκουπα..οποτε μπορει τζαι να μεν εν θεμα του συλιτζιωτη..
αλλα νομικης αλλαγης..

ιντα που χριεαζεται για να κινηθει διαδικασια καταργησης της νομικης διαταξης;

παντως ευτυχως που εσιει τζαι κοσμο δακατω [ like the lady ] που το ψαχνει τζαι που φεμινιστικη οπτικη..τζηνος ο παπας στην λεμεσο [βαλλουν τον καποτε οιεφημεριδες] μπορει να εν καλη ψυσιη ας πουμε, αλλα εν καταδικασμενος να παραγει εναν λογο λυπησης/οικτου..τζαι σαφως αντι-ερωτικο...

εν να εχω τζαι τες αντενες μου πιο ανοικτες τωρα για πιθανες εκδηλωσεις...

μανταμ μαο

stalamatia είπε...

Εγώ έγραψα για τις παλιές καλιτέχνιδς ,αλλά εννούσα τις πραγματικές καλιτέχνιδες ,αυτές που έρχονται κατά καιρούς για να τραγουδίσουν κανονικά.Βασικά υπάρχει μια διαφορά αυτές που λέει η Ρόουζ δεν είναι καλλιτέχνιδες αλλά ότι προκύψει είτε καμπαρέ είτε πορνεία κ.ο.κ. Α, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος για να προκόψει τι να πω!!!.Με τις υγείες.

rose είπε...

μανταμ μαο
τα κερδη ειναι παράνομα όταν το ιερατειο δεν έχει προσβαση σε αυτα!

σε καλωσορίζω απο τα τσαντιρακια μου και να έρχεσαι να τα λεμε

πρεπει να απολογηθω και σε σενα, σταλαματια και ανευ για την καθυστερηση να απαντησω..
σημερα έπρεπε να απραδώσω μια εργσία και επισης να τρεξω σε δυο διαφορετικες πολέις..

έχεις θεσει καποια ωραία θεματα ΜΑνταμ Μαο ιδιαιτερα για τη προσεγγιση των ατομων που ασχολουνται με οποιαδηποτε βοηθεια προς τα θυματα σωαμτεμπορίας ή άλλων ευπαθων ομαδων..

αν δεν είναι βασισμενη στα ανθρωπινα δικαιωματα, αν δεν ενισχυει την ενδυναμωση (οχι στα λογια αλλα στην πραξη) των ατομων, ανδεν γινεται με τη συμμετοχη τους στα κεντρα λήψης αποφασης (μονο τα ίδια τα θυματα γνωρίζουν τι χρειαζονται) και ταυτοχρονα αν δεν τους προσφέροντια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ επιλογες δεν μπορούμε να λέμε ότι προσφέρονται υπηρεσίες σε οποιοδήποτε..

απολογουμαι και παλι για το συντομο του σχολιασμου..

ελπίζω σε 1-2 μερες να τα καταφέρω

Σταλαματιά μου, πιστεύω ότι οι περισσότερες δεν θεωρησαν ποτέ τις εαυτές τους καλλιτεχνιδες.
Ετσι τις ονομασαν το Υπουργείο Εσωτερικων και οι νταβατζηδες..

Οσες ήταν χορευτριες, τραγουδίστριες, μουσικοι, ηθοποιοί στη χώρα τους πολλές φορές είχαν φοιτήσει σε μουσικες ακαδημιες και σχολεία απο τα πρωτα τους χρόνια..

η ερωτηση ειναι γιατι μια πραγματικη καλλιτεχνιδα στη χωρα της γίνεται "καλλιτέχνιδα" στην Κύπρο;

Anef_Oriwn είπε...

Αγαπητή Roouz,

Σε χαιρετώ!
(Όντως φαινόταν από τα λάθη στο ψεσινό γράψιμο σου ότι ήσουν πολύ κουρασμένη. Και μην μου αγχώνεσαι! Όποτε ευκαιρήσεις μας απαντάς ... Ούτε κι εγώ έχω πολύ χρόνο αυτές τις μέρες)

Το ζήτημα δεν έχει απλώς σχέση με την απόκτηση «πρόσβασης στην εξουσία». Είναι πρώτα και κύρια οικονομικό και για τους νταβατζήδες αλλά και για τις κοπέλες που επιδίδονται στην πορνεία, είτε με τη θέληση τους (και δεν είναι λίγες αυτές που αξιοποιούν τα νιάτα και τα κάλλη τους και για ίδιον όφελος), είτε παρά τη θέληση τους (αυτές αποτελούν την πραγματικά τραγική πλευρά της ιστορίας, όμως στο τέλος δυστυχώς κι αυτές αφομοιώνονται από το σύστημα).

Λέγεται (και μάλλον όχι τυχαία) ότι η πορνεία αποτελεί το αρχαιότερο επάγγελμα, γιατί φαίνεται πως από αρχαιοτάτων χρόνων παρουσιαζόταν πρόβλημα (στις πατριαρχικές κοινωνίες) ικανοποίησης των αντρικών (πολυγαμικών) ερωτικών/σεξουαλικών ορέξεων και ορμών (ιδίως των νεαρότερων). (Κάπου σπίτι είχα κι ένα σχετικό βιβλίο για το γάμο και την πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά πρέπει να είναι χαμένο στη χαώδη βιβλιοθήκη μου). Και πάντοτε βρίσκονταν οι επιτήδειοι που αποκόμιζαν (οικονομικά και όχι μόνο) οφέλη από αυτές τις γενετήσιες ανάγκες και πάθη (των αντρών), αλλά και από άλλα πάθη όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα. (Όλα έχουν σχέση με το χρήμα και το οικονομικό όφελος).

Πάντως στ’ «ανατολικά διαμερίσματα» (απ’ ότι ακούω γιατί προσωπικά βιώματα δεν έχω), οι καλύτεροι πελάτες των καμπαρέ σήμερα δεν είναι οι τόπακες αλλά οι τουρίστες (και εγγλέζοι, και γερμανοί και σκανδιναβοί – κι αυτοί φαίνεται να γουστάρουν να δοκιμάσουν το ανατολικοευρωπαϊκό κοκό)! Οι τόπακες (μετά από τόσα χρόνια κατραπακιών) έχουν καταλήξει σ’ άλλος τρόπους εξασφάλισης ερωτικής (σεξουαλικής) συντροφιάς και μάλιστα πιο οικονομικούς. Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου φέρνουν μια νέα κοπέλα στη δούλεψη τους (λόγου χάριν για τα χωράφια – ας πούμε να μαζεύει μπάμια και λουβίν ή για να προσέχει τους γέροντες γονείς) και την έχουν παράλληλα και για ερωμένη! Έτσι μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! (Σίγουρα τους στοιχίζει και λιγότερο και δεν αναγκάζονται να ξενυχτούν κιόλας και να ‘χουν και σκηνες στο σπίτι).

Η αναφορά μου στο Άμστερνταμ έγινε βασικά για να δείξει ότι και στην περιβόητη (απελευθερωμένη και φιλελεύθερη) Ευρώπη δεν είναι καλύτερα τα πράγματα – παντού υπάρχει πορνεία είτε με την κρατική βούλα, είτε όχι. (Προσωπικά δεν έχω ταξιδέψει στο Άμστερνταμ και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη από πρώτο χέρι, αλλά ότι γίνεται ή γινόταν (μέχρι πρότινος, όπως αφήνεις να νοηθεί) εκεί δεν αποτελεί και πάλι πορνεία;). Ή μήπως η άποψη ότι εκεί θεωρητικά δεν υπάρχει επιβολή ή εξαναγκασμός (που το ξέρουμε) την νομιμοποιεί (την πορνεία);

Anef_Oriwn
Τρίτη 30//9/2008 – 00:28 π.μ.

rose είπε...

Ανευ καλημερα
λίγο πριν να φύγω για τη εργασία και στα πετακτά..

το θεμα της ιερή πορνείας επανέρχεται και παμπολλες φορές υποσχθεηκα οτι θα γραψω.. και θα το κάνω..

για την πορνεια υπάρχουν αρκετες απόψεις.

εχω καταλήξει μιλώντας με ετερόφιλοφυλικά και ομοφιλοφυλικά άτομα και των δυο φύλων που επιδίδονται σε καποια ορφή πορνείας ότι σήμερα μαζί με όλες τις άλλες επιλογές το άτομο έχει και αυτή. Για να είνια όμως πραγματική επιλογή πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παραγοντες οι οποίοι ενισχύουν την ελυθερία επιλογής του ατόμου και την αξιοπρέπεια του/της.

ναι τα λέει μια "φουμουνιστρια" αυτά :-)

Η Λιανα Κανέλη είχε πει την ωραία ατάκα "του αρχαιότερου επαγγέλματος προήγήθηκε ενα άλλο, αυτο του ιερατείου"

πιστεύω ότι τιποτα δεν είχε να κανει με το επαγγέλεσθαι η Ιερη Πορνεία. το ιερατείο όμως ανέλαβε δρ΄ση και μετέπειτα η ιστορία φτανει σε μας στρεβλωμενη. Επίσης κάθε εποχη και τοπος έχει διαφορετικη προσέγγιση..

Καταλήγοντας να σου πω ότι για μένα αυτο που καθορίζει τα πράγματα είναι η βια και η εκμετάλευση σε σχεση με την πορνεία.

και βια είναι να εξωθούνται άτομα στη πορνεία από άλλα άτομα, αλλά και από τις συνθηκες στις χώρες; καταγωγής τους.. Βια επίσης είναι και η μη επα΄ρκής ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη και απόλαυση των διακιωματων τους (ατομικων, κοινωικων, κλπ κλπ)

βια είναι και η βια σε όλες τις μορφές - σωματικη ψυχολογικη λεκτικη κλπ - βια ορίζεται ως "κατι που προκαλεί βλάβη" και δεν υπάρχει συναίνεση..

μεγαλο θεμα θα το ανοιξουμε με τη βοηθεια σας..

πίσω απο αυτο κρέμεται μια ολοκληρη κοινωνία, τα ταμπού, η υποκρισία, οι δομές που δεν προστατευουν άτομα, ο εξοστρκισμός και διαχωρισμος ατομων σε καλούς και κακούς, η οικονομικη εκμεταλευση, τα πολιτικά, κ.ο.κ

κρυβεται αναγκη και η επιθυμια

η προβολη των φαντασιακών μας σχεσεων (ειτε σε επιπεδο ψυχαναλυσης είτε σε κοινωνικό όπως ακριβώς περιγραφεται απο τον Καστοριαδη)Αλλά και οι δια-προσωπικές σχεσεις..

ηΜανταμ μαο ανέφερε το ρόλο της Εκκλησίας στη στηριξη των θυματων σωματεμπορίας.. Εχω διαπιστώσει πως εκτός τον κεκαλυμενο ή φανερό προσυλιτισμό σε ορισμενες περιπτώσεις η προσέγγιση είνια αισθησιολαγνική.. !!και εκει αγγίζουμε τη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας.. (επειδή το ατομο που προσφέρει υπηρεσίες οφείλει να είναι ξεκάθαρο ως προς τους λόγους που επέλεξε να κανει αυτο που κανει και μόνο)

καλη δουλιτσα σε όλους
τα λεμε

zappa είπε...

to 8ema einai oti oso dinontai oi bizes me diaforetika "ka8estwta" oson afora tous ergazomenous, ttous foithtes kai oti allo prokypsei, toso 8a synexizoun na yfistantai kai ta antistoixa problhmata. Anti na dinoume loipon tetoies adeies, giati den dinoume se olous osous erxontai gia na meinoun (eite ws foithtes eite ws ergazomenoi) mia ennoiaia pentaeth adeia diamonhs me thn epilogh na th metatrepsoun se adeia monimhs katoikias ean to epi8ymoun, meta to peras ths pentaetias?

Alla nai , twra to 8ymh8hka, kai o kypriakos kai o ellhnikos kkapitalismos exoun anagkh tous sklabous tous

rose είπε...

Zappa σε καλωσορίζω

ειχα παρακολουθησει μια συζητηση πριν 4 χρόνια που διοργανωσε μια γυναικεια οργανωση και είχε καλέσει την Σιακκαλλη (διευθυντρια αρχειου πληθυσμου και μεταναστευσης) - της εδειναν βημα να μιλησει μονο επειδη ηταν γυναίκα και σερβιραν τσαι και αλμυρα..

οπως ηταν αναμενομενο η Σιακκαλη μιλησε για την εργασία της ΄...

οι περισσότερες ερωτησεις αφορουσαν οικιακές βοηθους..

τότε προετοιμαζόταν το νομοσχεδιο για επέκταση των αδειων εργοδοτησης υπηκόων τριτων χωρών (δηλαδη οχι Κυπριων ούτε Ευρωπαίων)

ο τρόμος οσων ερωτουσαν ήταν μηπως και οι βοηθοι τους αποκτήσουν το δικαίωμα να μεινουν μονιμα στην Κύπρο.. Ακόμα και αυτες που έλεγαν ότι παρακαλούσαν να παραμείνουν για ακομα δυο χρόνια πέρα της άδειας εργασίας τους γιατι είχαν πραγματικα βοηθησει την οικογενεια ΄΄η είχαν συνδεθει με τους ηλικιωμενους ήπαιδια έκλειναν τη φράση ουτε λίγο ουτε πολύ "φυσικά να μην τους δώσουμε υπηκοοτητα ή μονμη παραμονη"

πραγματικά περιμενεςι οτι θα μπορουσαμε να δεχτουμε την ελευθερωση των "σκλαβων"?

αν αυτο έγινε για τις οικια΄κές βοηθούς πραγματικα πιστευεις ότι θα είχαν καλύτερη αποδοχη άτομα που εργαζονται σε μπιραρίες ή καμπαρε, ή είναι φοιτητές ή εργάτες?

αυτοι που νομοθετουν, αυτοι που εκτελούν, αυτοι που ελεγχουν είναι γεννημενα θρεμα της κοινωνιας

ειδες πολλου΄ς να διαμαρτύρονται;

να βγαινουν στους δρόμους;

ruth_less είπε...

Μεγάλη αλήθεια αυτό για το "φυσικά να μην τους δώσουμε υπηκοοτητα ή μονιμη παραμονή".

Πριν λίγους μήνες, δυστυχώς πριν σε "γνωρίσω" Ρόουζ, οικογένεια Κούρδων - εξαιρετικά άτομα, ευγενέστατα, ποτέ δεν έκαναν κάτι για τα λεφτά αλλά από καλή καρδιά, (το είχα καρά-τσιακαρισμένο, σαν γνήσια φοβική Κυπραία!). Αιτητές πολιτικού ασύλου. Το τρίτο τους μωρό γεννημένο στην Κύπρο. Δεν τους ανανέωσαν τα χαρτιά την τελευταία φορά που πλησίαζε ο χρόνος να πάρουν υπηκοότητα. Ο δικηγόρος που αναγκάστηκε να βάλει ο Κούρδος, μεγαλο-καρχαρίας, αρτηριοσκληρωτικός με το μισό-και-βάλε πόδι στον τάφο, αλλά να τα παίρνει από τον μη-εχοντα όπως απαιτεί το επάγγελμα δεν το ξεχνούσε. Τον κοροίδευε ως την τελευταία στιγμή που τον βάλαν φυλακή μέχρι να φύγει (για 50 μέρες). Τη γυναίκα και τα τρία μωρά του τους βάλαν σε γηροκομείο, παρακαλώ, μέχρι την μέρα που τους απελάσαν όλους μαζί στην Αθήνα και απο εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια έπρεπε από εκεί να διανύσει 1500 χιλιόμετρα για να πάνε στο χωριό τους! Ποιός ενδιαφέρθηκε τι θα γίνονταν αυτοί οι άνθρωποι? Χωρίς λεφτά? Που τους στέλλαμε? Δυστυχώς εγώ δεν κατάφερα τίποτα όσο κι αν κτυπήθηκα και κτύπησα πόρτες. Το μόνο που είπα στον "δικηγόρο", "το αίμα της οικογένειας όλης πάνω σου αν πάθουν κάτι". Μισώ όλο το διεφθαρμένο σύστημα που επικρατεί γύρω μας. Δεν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή, γιατί οι περισσότεροι είναι διεφθαρμένοι εκεί μέσα, αλλά εμείς να κάνουμε ότι μπορούμε σαν άτομα. Το χρωστούμε στους εαυτούς μας, αν θέλουμε να λεγόμαστε ΄Ανθρωποι.

(Ευτυχώς η οικογένεια του Κούρδου έφτασαν καλά. Μας τηλεφωνεί μέσα-μέσα για να μας ρωτήσει πως είμαστε και μας ονομάζει "μάμμα, παπά και αδελφή μου"....!)

rose είπε...

Ρουθ-λες
το δικηγόρο τον ξέρω - είναι ο "Κ" δεν είναι?

ήταν ακόμα ένας λόγος να διακόψουμε ως οργανσιμός συνεργασία με άτομο που συνδέεται επαγγελματικά μαζί του..(και ισως αποκτήσουμε ακόμα ένα "φίλο")

δεν τον καταγγέλει κανείς όμως στο Πειθαρχικό γιατι τα άτομα φευγουν και δεν έχουν και την πρόσβαση στη διαδικασία..

αν είναι Κούρδοι της Τουρκίας, έχει ενα NGO εκει που βοηθά και παρακολουθει την επανεγκατάσταση τους...
Ειναι τυχεροι που δεν φυλακίστηκαν με την εισοδο τους στη χώρα καταγωγής ΠΟΛΛΟΙ τυχεροι..

Μιλάς όμως για κάτι που ειναι η κορυφή του παγόβουνου...

απο το 2005 αργίεψαν τα πραγματα πολύ στο θεμα των παράνομων συλλήψεων, κρατήσεων και απελάσεων..Μαζί με την παραφιλολογία ότι "λαθρομετανάστες έρχονται απο τηνΤουρκία μεσω πρασινης γραμμη΄ς" για να υπάρχει και το αναλογο κλιμα στην κοινή γνώμη..

κοιτα τα ευρηματα μιας έρευνας:
(περιληψη 6μηνου 2006)
http://www.humanrights-edu-cy.org/Ann%2010%209%2006Six%20Month%20Country%20Report.htm

τελικη εκθεση (πάτησε το λινκ που λέει Surney of Detention Conditions in the New Meber States) υπαρχει και στα ελληνικα:
http://opu.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=165&Itemid=25&lang=en


το ανησυχιτικό έιναι ότι απο τον Μαρτιο που αλλαξε η Κυβερνηση, δεν ακούμε βλακειες στα ΜΜΕ σχετικα με λαθρομεταναστευση και άλλα΄, αλλά έχουν επιταχυνθει οι διαδικασίες απόρριψης με συνοπτικες διαδικασίες και ουδείς γνωρίζει πόσοι απο εκεινους που πραγματικα έχουν "ευλογους φόβους για τη ζωή και την ασφαλεια τους" που είναι η βαση έγκριση για πολιτικο άσυλο έχουν μπει στο σακούλι των μη-κανονικων μεταναστών και απελαθει στη χώρα καταγωγής τους με κινδυνο της ζωής τους..

stalamatia είπε...

Το μωρό των Κούρδων που γεννήθηκε στη Κύπρο δεν παίρνει αυτόματα Κυπριακή υπηκοότητα? ή κάνω λάθος ,η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω απλά διαιρωτάμαι.
Ρού θλες
Τι να τους κάνω? Αν ήταν η γυναίκα (καλλιτέχης) και ο σύζυγος μαστροπός ακόμα στη Κύπρο θα ήταν ,να είσαι σίγουρη. Οι καλοί δεν χωράνε.Μην ακούς που λένε (Όλοι καλοί χωράνε) είναι μύθος.

rose είπε...

Σταλαματια μου
όχι, δεν παίρνει υπηκοοτητα επειδη γεννηθηκε εδώ
μόνο αν ο ένας γονιος έιναι κύπριος

ruth_less είπε...

Ρόουζ μου,
πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά τα όσα λες. Ευχαριστώ για τα links. Τα κράτησα στα favourites μου. Μακάρι να γίνει κάτι και γι΄αυτό το θέμα. Είναι τόσα πολλά και βρώμικα που συμβαίνουν. Δεν ξέρεις από που να τα πιάσεις πια!

Σταλαματιά μου,
όπως τα λες είναι. Οι καλοί ΔΕΝ χωράνε στο τέλος της ημέρας.