Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Καλό ταξίδι Στάνισλαβ

Φοβαμαι πως δεν υπάρχει ελπίδα καμια

πόσο φτηνή η ζωή

και ακόμα μια...

Έλζα,

Άννα

και τώρα Στάνισλαβ,


Κατρίνα κουράγιο,
Γιούρι, Ιβαν προσεχετε





Δολοφονήθηκαν Ρώσος δικηγόρος και δημοσιογράφος στο κέντρο της Μόσχας

Ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, δικηγόρος της οικογένειας νεαρής Τσετσένας που δολοφονήθηκε από Ρώσο αξιωματικό κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, δολοφονήθηκε στη Μόσχα. Νεκρή είναι και η δημοσιογράφος που τον συνόδευε και τραυματίστηκε θανάσιμα στο ίδιο περιστατικό.

Ο δικηγόρος, 34 ετών, δολοφονήθηκε από άγνωστο άνδρα έπειτα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην οποία καταδίκαζε την πρόωρη απελευθέρωση του πρώην συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ.

«Μετά τη συνέντευξη Τύπου, αναχώρησε και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση. Δεν είχε εκφράσει καμία απειλή, ώστε να αποτελέσει στόχο», δήλωσε υπεύθυνος του κέντρου στο οποίο είχε μιλήσει προτού δολοφονηθεί ο δικηγόρος.

Η εκπαιδευόμενη δημοσιογράφος Αναστάσια Μπαμπούροβα που προσπάθησε να παρέμβει όταν πυροβολήθηκε ο Μαρκέλοφ τραυματίστηκε και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, ανέφερε ο εκδότης της εφημείδας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Nobosti μεταδίδει ότι ο Μαρκέλοφ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ίσως θα υπέβαλε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την απελευθέρωση του Μπουντάνοφ.

Ο Μαρκέλοφ είχε εκπροσωπήσει και τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα Αννα Πολιτκόφσκαγια που είχε γράψει άρθρα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία. Η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε το 2006.

Με την ίδια εφημερίδα συνεργάζονταν και η Αν.Μπαμπούροβα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας της εισαγγελίας της Μόσχας Ανατόλι Μπάγκμετ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι «ανακριτές μελετούν διάφορα κίνητρα για τον φόνο του Σ.Μαρκέλοφ, κυρίως σε σχέση με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες».

Ο φόνος της 18χρονης Έλζα Κουνγκάγεβα το 2000 είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η νεαρή Τσετσένα είχε βιαστεί και στη συνέχεια δολοφονηθεί. Ο συνταγματάρχης Μπουντάνοφ συνελήφθη το 2000· το 2003 καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για το φόνο της Κουνγκάγεβα και φυλακίστηκε. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.

Ο Γιούρι Μπουντάνοφ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωσικού στρατού που φυλακίστηκε για εγκλήματα πολέμου στην Τσετσενία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

6 σχόλια:

Diasporos είπε...

Ρόουζ μου εν γνωστοί σου;

Πέ μας περισσότερες πληροφορίες.

Greekstories είπε...

Ο Πουτιν δεν ειχε καμμια αναμιξη σ'αυτα...μα απολυτως καμμια...δημοκρατικοτατη η καινουργια Ρωσσια με τον Πουτιν επικεφαλιδα...

rose είπε...

Η Αννα τρεις μηνες πριν δολοφονηθει, σε διεθνες συνεδριο του First Line, ενος διεθνους οργανισμου προστασίας των υπερασπιστων ανθρωπινων δικαιωματων, έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:

"Δεν γνωρίζω αν θα ζω του χρόνου για να ξανασυναντηθούμε.."

πραγματικά λυπάμαι που βλέποντας την Κατριν πριν 3 μηνες στο Στρασβουργο την χαιρέτησα με το σχολιο "Χαίρομαι που εισαι ακόμα ζωντανή"
Η θλίψη όλων των φίλων είναι μεγάλη... Ειναι ατομα που γνωριζουμε, μιλουμε, επικοινωνουμε. Φαινεται εξωπραγματικό να συμβαίνουν όλα αυτα.

Στη Ρωσία δεν υπαρχει δημοκρατία - δεν υπάρχει τίποτα σταθερο να κρατηθει κανείς...

η Μαφία και το παρακράτος αλωνίζει ελευθερο...

Και ο Πουτιν προσφέρει θέαμα για να χειραγωγεί τα εκατομμυρια του Ρωσικου λαού και να τα βυθιζει στο σκοταδι και την άγνοια.

Diasporos είπε...

Μα είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά στον 21ο αιώνα;

Όσα κακά κι αν έχει κάνει η αμερική στον κόσμο, τουλάχιστο αυτά δέν τα έχουμε.

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Ροουζ μην μιλάς έτσι για τη Ρωσία γιατί θα θυμώσουν τα ακελικάκια...

rose είπε...

ποια Ρωσία Αντιπολιτευομενε??

με δουλεύεις τώρα
ή επειδη σερβίρεται κουτόχορτο σε τιμή ευκαιρίας;