Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις του κόσμου - Πλατανίστεια



30 Ιουλίου μέχρι 2 Αυγούστου 2009

Για 8η συνεχή χρονιά η κυπριακή εξοχή ετοιμάζεται να σας μαγέψει με τη δύναμη της κινούμενης εικόνας. Σε ένα πανέμορφο μαρμάρινο θεατράκι κάτω από τον έναστρο ουρανό, το παραδοσιακό χωριό Πλατανίσκια στήνει ένα κινηματογραφικό πανηγύρι για όλα τα γούστα. Αγκαλιάζοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία το ποικιλόμορφο κοινό του, η πιο πρωτότυπη σε σύλληψη και εκτέλεση φεστιβαλική διοργάνωση της Κύπρου ξεδιπλώνει για μια ακόμη χρονιά την καλοκαιρινή της γκάμα. Τεντώστε τ’ αυτιά σας:

Ο νέος είναι ωραίος
Αν μπορεί βέβαια να αποκαλέσει κανείς νέα την αιθέρια τέχνη που έχει εφεύρει η Αμερικανίδα animator Caroline Leaf!

Ο παλιός είναι αλλιώς
Κάνοντας βουτιά στο παρελθόν, τα Πλατανίσκια μας πάνε πίσω στις απαρχές της πολύπλευρης τέχνης του animation με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και την τέχνη του Ladislas Starevich.

Από το Βερολίνο με αγάπη
Και για να μη νομίζετε ότι τα Πλατανίσκια παραμένουν εγκλωβισμένα στο παρελθόν, ο Heinz Hermanns, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Interfilm Berlin - της πιο δραστήριας διοργάνωσης μικρού μήκους στο κόσμο - παρουσιάσει μια προσεκτική επιλογή των καλύτερων ταινιών animation μικρού μήκους που πέρασαν φέτος από τα χέρια του.

Επιστροφή στα δικά μας
Μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας, τα Πλατανίσκια ακολουθούν κατά πόδας με μια επιλογή φοιτητικών ταινιών από νεαρούς Κύπριους δημιουργούς που θα συμπληρώσει το εγχώριο τοπίο. Το χορό σέρνουν οι Υφάντρες της Κύπρου του Πασχάλη Παπαπέτρου, το αφιέρωμα στο Χαμπή Τσαγγάρη της σειράς ντοκιμαντέρ Μονόγραμμα και το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου της Νατάσας Λουκά.

Καταγράφοντας και ζωντανεύοντας λαϊκές ιστορίες
«Στις χρυσές μικρές κοιλάδες μεταξύ των χωριών της ορεινής Λεμεσού και Πάφου, κρύβονται χιλιάδες ιστορίες. Στους κορμούς γέρικων ελιών κατοικούν τέρατα, κάτω από βράχους αναβλύζουν θαυματουργά νερά και κυκλοφορούν πάνω στα ξερά βουνά μορφές από άλλες εποχές που ακόμα μπαίνουν στα όνειρα των ντόπιων».
Δεν πρόκειται για παραμύθι, αλλά για ένα μοναδικό εργαστήριο του animator Νίκου Σύννου και της δραματουργού Ελλάδας Ευαγγέλου.
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, μια ομάδα από καλλιτέχνες (ντοκιμαντερίστες, κινηματογραφιστές, δραματουργός και animators) θα επισκεφτούν τα χωριά της περιοχής γύρω από τα Πλατανίσκια, θα δανειστούν ιστορίες από τους κατοίκους και θα τις μετατρέψουν σε ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας διάφορες αφηγηματικές και κινηματογραφικές τεχνικές. Ένα μέρος της διαδικασίας είναι ανοιχτό στο κοινό. Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ απευθυνθείτε στο info@cyprusanimafest.org.

Με νότες και εικόνες
Οι ελεύθερες ώρες μεταξύ προβολών και εργαστηρίων θα στολίζονται με ζωντανή μουσική από διάφορα σχήματα που θα συντονίζει ο Λευτέρης Μουμτζής.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα. Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ αποταθείτε στο info@cyprusanimafest.org και
99 317278

Δεν υπάρχουν σχόλια: