Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

θα ήθελα να το είχα γράψει...

Έκλεισαν όλα τα μπουρδέλα; Νομίζετε!

*Και τώρα, τι; Απλώς το ξεχνάμε και προχωράμε; Βγάζει μια απόφαση η Γενική Εισαγγελία, αποφαινόμενη ότι η καθηγήτρια η οποία είπαν ότι «βίασε δύο μαθητές» είναι τελικά αθώα και το ζήτημα τελειώνει; Έτσι απλά; Διότι, η καθηγήτρια σαφώς και είναι αθώα. Πολλοί και διάφοροι άλλοι, όμως, δεν είναι. Έτσι δεν είναι;

*Έτσι. Με πρώτα και κύρια τα πλείστα των ΜΜΕ, τα οποία έβγαλαν το θέμα χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση των ερευνών, χωρίς να σεβαστούν τη λεπτότητα του ζητήματος και αδιαφορώντας για τη δική τους ευθύνη. Διψασμένα για το ζουμερό «σκάνδαλο», το χειρίστηκαν στη λογική του Ράδιο Αρβύλα (όχι της εκπομπής, αυτή είναι θαυμάσια), κιτρίνιασαν, το διαστρέβλωσαν αναλόγως του τι τους έλεγε ο καθένας, έφτασαν στο σημείο να αποκαλύψουν και το σχολείο το οποίο αφορούσε η καταγγελία και, έτσι, διαπόμπευσαν την καθηγήτρια που «βίασε δύο μαθητές». «Ανήλικους» μαθητές, έτσι; Οι οποίοι έγιναν... ένας. Ενήλικας κιόλας (!).

*Από όλα τα λαϊκά δικαστήρια που στήθηκαν στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα, αυτό ήταν το πιο εμετικό. Όχι μόνο γιατί έβγαζε μια απίστευτη βαρβαρότητα στον τρόπο που αυτά τα ΜΜΕ κατακρεούργησαν την καθηγήτρια στο βωμό της πώλησης του «σκανδάλου», αλλά και γιατί υπήρχε διάχυτη η μπόχα της υποκρισίας. Και της προάσπισης... ηθών, τα οποία, ναι, θα ήταν δεδομένα σε μια μικρή πόλη Ευαγγελιστών του αμερικανικού Νότου λ.χ, αλλά όχι στα μέρη μας.

*Ε, πώς να το κάνουμε; Όλοι αυτοί που φώναζαν, οι αρσενικού γένους τουλάχιστον, είμαστε σίγουροι πως εάν μάθαιναν πως ο γιος τους έλεγε πως είχε πηδήξει την καθηγήτριά του, αφού βεβαιώνονταν ότι (α) η καθηγήτρια ήταν ωραία, (β) δεν την γκάστρωσε κι (γ) ότι δεν θα έβρισκε τον μπελά του, θα ένιωθαν μεγάλη περηφάνια. Όπως είχε νιώσει και ο δικός τους πατέρας όταν στα 13 ή τα 14 τους τούς πήγε ή τους έδωσε λεφτά να πάνε για πρώτη φορά στα μπουρδέλα, για να τους... βιάσει μια ώριμη (ή κάτι περισσότερο) κυρία.

*Εδώ όμως, ένιωσαν... αποτροπιασμό για το «βιασμό» των «μαθητών» από την καθηγήτριά τους οι οποίοι «μαθητές» ήταν ένας 17χρονος, συνεπώς ενήλικας με το νόμο για το σεξ. Και το χειρότερο από όλα; Ο «βιασμός», όπως αποφάνθηκε και η Εισαγγελία, δεν έγινε ποτέ! Τίποτα δεν μπορούσε να στηρίξει τα όσα έλεγε ο μαθητής εις βάρος της καθηγήτριας. Η οποία, καθηγήτρια, έτσι ωραία και απλά, διαπομπεύθηκε για το «ποινικό αδίκημα» που κάποια λαμπρά ΜΜΕ αποφάσισαν ότι είχε διαπράξει.

*Αλλά δεν ήταν μόνο τα ΜΜΕ. Με εξαίρεση την ΟΕΛΜΕΚ στην οποία θα πρέπει να πιστώσει κανείς τη στάση που τήρησε προασπιζόμενη το αυτονόητο, το τεκμήριο της αθωότητας ενός μέλους της μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, βαριές και ασήκωτες είναι οι ευθύνες όλων όσοι ενεπλάκησαν στη δημόσια αντιπαράθεση την οποία προκάλεσε η δημοσιοποίηση ή καλύτερα η διαρροή του θέματος στα ΜΜΕ.

*Οι δημόσιοι λειτουργοί και οι υπηρεσίες, είτε μιλάμε για το βοηθό γενικό εισαγγελέα (ο οποίος άνοιξε το γραφείο του αργία ημέρα μήπως και χάσει τα κανάλια), είτε για την επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είτε για το ίδιο το υπ. Παιδείας (το οποίο βγήκε και δήλωσε πως υπήρχε υπόθεση εκ πρώτης όψεως), δεν μπορούν να λειτουργούν με κριτήριο εάν μια ιστορία βγήκε ή όχι στα ΜΜΕ. Ειδικά όταν αυτή η ιστορία αφορά υπολήψεις ανθρώπων.

*Με άλλα λόγια, ένα απόρρητο ζήτημα, είναι και παραμένει σε σοβαρά κράτη, α-πό-ρρη-το. Οι λειτουργοί δεν σχολιάζουν δημοσίως, δεν ξεκατινιάζονται και δεν βιάζονται να πουν τις όποιες εκτιμήσεις τους οι οποίες μπορούν κάλλιστα να καταστρέψουν ζωές, απλώς και μόνο για να προβληθούν, για να λαϊκίσουν ή για να βεβαιωθούν ότι δεν θα τους επιτεθούν τα όποια ΜΜΕ, όπως ενδεχομένως θα τους έκαναν εάν τους απαντούσαν ως όφειλαν. Ότι, δηλαδή, δεν θα γίνει κανένα σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Τελεία.

*Σε σοβαρά κράτη, τα δημόσια αξιώματα και ιδιαίτερα τα νευραλγικά προορίζονται για ανθρώπους που τολμούν, όχι για ανθρώπους που φοβούνται. Και είναι έτσι γιατί στην πορεία χρειάζεται κάποια στιγμή ή και πολλές στιγμές, να υπερασπιστούν το κύρος του αξιώματός τους. Και να αντισταθούν τόσο σε τσαμπουκάδες των ΜΜΕ και του οιουδήποτε μπορεί να τσαλακώσει τη δημόσια εικόνα τους, όσο και στην όποια... ιδιαίτερη σχέση μπορεί να έχουν με τον καθρέφτη τους, για τον οποίο ενίοτε γράφουν και ποιήματα!

*Δυστυχώς, σ΄ αυτή τη χώρα, επειδή ούτε είχαμε, ούτε έχουμε σοβαρό κράτος ή κράτος γενικώς, αυτά όλα είναι ψιλά γράμματα. Και για αυτό, ούτε αυτή τη φορά, να ΄στε σίγουροι, δεν θα μάθει κανείς κάτι από την ιστορία με την καθηγήτρια που «βίασε». Θα περάσει κι αυτό. Και θα ΄ρθουν κι άλλα. Πολλά. Ίσως χειρότερα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ω ναι... Και τόσο άθλια. Τώρα που το σκεφτόμαστε, μάλλον για αυτό τα εξαφάνισε το κράτος μας τα μπουρδέλα, σιγά - σιγά. Δεν άντεχε τον ανταγωνισμό...

14 σχόλια:

Disdaimona είπε...

60 λεπτά πήδημα...του εγκεφάλου μας!

άντε να μάθουμε και το κερασάκι τώρα, ότι η καθηγήτρια μπορεί να ήταν 25 και ο μαθητής 17!βι-α-σμό,βι-α-σμός!όλα τα παιδιά μαζί!

rose είπε...

υποκρισία ε;

η τελευταία πάραγραφος το λέει όλα:
Δυστυχώς, σ΄ αυτή τη χώρα, επειδή ούτε είχαμε, ούτε έχουμε σοβαρό κράτος ή κράτος γενικώς, αυτά όλα είναι ψιλά γράμματα. Και για αυτό, ούτε αυτή τη φορά, να ΄στε σίγουροι, δεν θα μάθει κανείς κάτι από την ιστορία με την καθηγήτρια που «βίασε». Θα περάσει κι αυτό. Και θα ΄ρθουν κι άλλα. Πολλά. Ίσως χειρότερα. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Ω ναι... Και τόσο άθλια. Τώρα που το σκεφτόμαστε, μάλλον για αυτό τα εξαφάνισε το κράτος μας τα μπουρδέλα, σιγά - σιγά. Δεν άντεχε τον ανταγωνισμό...

Λεμέσια είπε...

Τουλάχιστον είχε τη στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ...Από τις κιτρινοφυλλάδες τί να περιμένει κανείς, πέρα από αδιακρισία και ανευθυνότητα;

Disdaimona είπε...

Έτυχε να δεις τον Τσουρούλη σε μεσημεριανή εκπομπή να φωνάζει και να ρωτά : πέστε μου εσείς θα ξαναπαίρνατε το παιδί σας σχολείο;;;εεεεε;;;;

εγώ περιμένω από το Υπουργείο να δω τώρα τι θα πούνε...εκτός αν αρχίσει το πινκ-πονγκ από υπηρεσία σε υπηρεσία για τις απαραίτητες δηλώσεις.ο λειτουργός του λειτουργού ω λειτουργέ!

koumparokratia είπε...

..μετά από τόση λάσπη, δύσκολα κάποιος μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα σε μια μικρή κοινωνία...

KAZANI είπε...

ο καημένος ο τσουρούης εζήλεψε καμιά εν τον βιάζει...

Μιχάλης είπε...

Δυστυχώς κάποια ΜΜΕ ξεφεύγουν από την αποστολή τους και στήνουν δίκες, δικάζουν και καταδικάζουν ερήμην...

Αλήθεια, πού είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης;

Και το κυριότερο, τι κάνει η Ένωση Συντακτών Κύπρου;
Γιατί "παίζει πελλόν";

Αυτά τα φαινόμενα είναι απαράδεκτα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται ανάλογα.

Και δεν είναι μόνο αυτό.
Στην περίπτωση του μικρού που πέθανε στο αυτοκίνητο του πατέρα του, ο Φιλελεύθερος δημοσίευσε τη φωτογραφία με το κάθισμα, το μπουκαλάκι με το νερό και τη βαλίτσα του μικρού.

Και σκεφτείτε, ούτε μια απολογία δεν έγραψαν...

Η γυναίκα (καθηγήτρια) όμως διαπομπεύθηκε.
Η εικόνα από το αυτοκίνητο έμεινε...

rose είπε...

Λεμεσια
είναι σημαντικό που υπήρξε μια αντίδραση από την ΟΕΛΜΕΚ - δεν θα δουμε όμως αποζημιώσεις για ζημια προς την καθηγήτρια!

Disdaimona
έτυχε να τον δω αλλά τι να σου κανουν λίγα λεπτα για να διαπιστώσεις το "φαινόμενο Τσουρούλης"

Κουμπαροκρατία
εδω κυκλοφορούν μασκαράδες και δεν ντρέπονται ολίγη λάσπη θα μας βλάψει;

ΚΑΖΑΝΙ
λες γι αυτο βιάζει τα αφτιά και τα μάτια μας;

Μιχάλη
καλή ερώτηση που είναι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και η Ενωση Συντακτών - που είναι αλήθεια!

ρίτσα είπε...

μεγάλη αδικία. δεν είναι παράνομο αυτό που έγινε;αυτή η διαστρεβλωμένη δημοσιοποίηση;

rose είπε...

Ρίτσα παρανομότατο είναι

Eva Neocleous είπε...

Μπράβο στην ΟΕΛΜΕΚ γιατί, τόσο στην αρχική, όσο και στη 2η ανακοίνωσή της, τοποθέτησε το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση.
Αυτή ήταν η 1η, όταν στήνονταν τα λαϊκά δικαστήρια:
"Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί απαράδεκτο ότι, ενόσω διεξάγεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού η προβλεπόμενη έρευνα σχετικά με υπόθεση που φέρεται ότι εμπλέκεται εκπαιδευτικός, μερικά από τα ΜΜΕ προχώρησαν ουσιαστικά σε καταδίκη και σε διαπόμπευση της συγκεκριμένης εκπαιδευτικού. Η όλη προβολή και παρουσίαση που έδωσαν τα συγκεκριμένα ΜΜΕ στην υπόθεση αυτή συνιστά ουσιαστικά στήσιμο λαϊκού δικαστηρίου. Πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ, πριν προχωρήσουν ουσιαστικά στην ηθική εξόντωση της εν λόγω εκπαιδευτικού, έπρεπε να αναμένουν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών.
Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, πριν αποστείλει την επιστολή της στον ΥΠΠ, η οποία μάλιστα περιέργως διέρρευσε στα ΜΜΕ,όφειλε, εφόσον όπως δήλωσε ήταν ανώνυμη και ατεκμηρίωτη η καταγγελία, να επικοινωνήσει είτε με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είτε με τη Διεύθυνση του σχολείου, πριν τις δημόσιές της δηλώσεις με τις οποίες ουσιαστικά καταδίκαζε την εκπαιδευτικό και κατηγορούσε τη Διεύθυνση του σχολείου.
Διερωτώμαστε πραγματικά πού οδηγείται η κοινωνία μας, αν με ανώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες δολοφονούνται ηθικά άνθρωποι. Προστασία δικαιούνται όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου και βεβιασμένες ενέργειες και δηλώσεις εκθέτουν αυτούς που τις κάνουν.
Απαράδεκτο θεωρούμε επίσης και το γεγονός ότι κατηγορήθηκε και η Διευθύντρια του συγκεκριμένου σχολείου για δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, η οποία με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και την απαραίτητη διακριτικότητα διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση με βάση τις προβλεπόμενες από την εκπαιδευτική νομοθεσία διαδικασίες.
Η ΟΕΛΜΕΚ σεβόμενη τις αρχές της χρηστής διοίκησης και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη θα αναμένει την ολοκλήρωση όλων των σχετικών νομικών διαδικασιών και, αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης θα τοποθετηθεί επί της ουσίας".

...Τώρα, ποιος θα ασχοληθεί με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα;

rose είπε...

Eva,
τι θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς για την απόφαση του γενικού εισαγγελέα;

και πόση αντοχή θα έχει η εκπαιδευτικός από μόνη της να διεκδικήσει αποκατάσταση της ηθικής βλάβης?

και αποζημιώσεις για όλη τη βλάβη και συκοφαντική δυσφήμιση που υπέστη?

[κυρίως αγωγές για λίβελο γιατι ηθικές και άλλες βλάβες δυστυχώς δεν προβλέπονται]

Anef_Oriwn είπε...

Shερετούμεν!
ΕΓΩ θα φανώ κακός(!!!) – έστω κι αν μπαίνω καθυστερημένα στο Blog για σχόλια ...
Όπως λίγο πολύ έγραψα και κάπου αλλού [στο Blog μου – πριν ανακοινωθεί και η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας] ο πολύς Χρύσανθος Τσουρούλης [ακολουθώντας τ’ αχνάρια των ελλήνων τηλεοπτικών παρουσιαστών τύπου Αυτιά, έναν πράμα] και δίκην εθνικού [για την Κύπρο] τηλεοπτικού δικαστή [που όλα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει – μέχρι και πολιτικές αναλύσεις κάμει στον Τύπο] αποφάνθηκε μεν στο περιβόητο ρεπορτάζ του στην εφημερίδα “Σημερινή” ότι “Καθηγήτρια... σεξουάλα «βίασε» μαθητές της”, αλλά τώρα κάμνει την πάπια!!!
Κακία πρώτη: Αν τύχει και χωρίσει [ο Τσουρούλης] με την καλή του, θα βκάλει τα πολιτικά “άπλυτα” του εν δυνάμει [σήμερα] πεθερού του στην φόρα [τότες με την Οργάνωση “Ακρίτας”];

Πέραν τούτου, σε σχόλιο της η φίλτατη Eva απένειμε τα εύσημα και τα «Μπράβο στην ΟΕΛΜΕΚ γιατί, τόσο στην αρχική, όσο και στη 2η ανακοίνωσή της, τοποθέτησε το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση.»
Κακία δεύτερη: Έπρεπε να μεν είχεν εμπλακεί στην υπόθεση τ’ όνομα εκπαιδευτικού μέλους της και ήταν να δούμε όλοι πόσο θα έπαιρνε θέση η αποστεωμένη [μετά συγχωρήσεως] ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ [και ΔΕΝ τους βάζω ΟΛΟΥΣ στο καλάθι της αποστέωσης, αγαπητή Eva] …

rose είπε...

Anef
καθυστερημενα και γω σε καλωσορίζω

αυτην την εποχή δεν εχω τι να πω

τα λεει όλα η σιωπή που λεει και το λαικό άσμα