Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

AOZ και πάνω τούρλα - Κύπρος (Ι)

Η Κύπρος  έχει επιτύχει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ μόνο με τους νότιους και κάποιους από τους ανατολικούς της γείτονες. Έχει επικυρώσει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ η συμφωνία με τον Λίβανο περιμένει την επικύρωσής της από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Η περιοχή βορείως του νησιού είναι ανέγγιχτη: η Τουρκία, σταθερά αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει εξορύξεις στη δική της ΑΟΖ.

Οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Συρία δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς η χώρα βυθίζεται στην άβυσσο του πολέμου.

Η Αθήνα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να μπει στη φάση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, γιατί το τουρκικό casus belli εξακολουθεί να ισχύει.

ΑΟΖ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ΙΙΙ, η ΑΟΖ είναι μία θαλάσσια ζώνη στην οποία ένα κράτος έχει ειδικά δικαιώματα όσον αφορά την εξερεύνηση και χρήση των θαλάσσιων πηγών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, από το νερό και τον αέρα. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι κάθε κράτος, νησιωτικό ή παράκτιο, έχει ειδικά δικαιώματα κατά την εξερεύνηση και χρήση των θαλάσσιων πηγών στη δική του ΑΟΖ. Η ΑΟΖ ορίζεται στη μέση απόσταση που χωρίζει δυο κράτη. Προϋποθέτει τη διμερή συνεργασία των χωρών για τη σύναψη συμφωνίας.

2 σχόλια:

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Σσσςςςςςς....!
Μην κάνετε κύματα!

rose είπε...

μη σσσσσσσ -ουρίζεις

θα νομιζουν οτι ειναι διαρροή αερίου