Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΟΖ, φυσικοί πόροι, κατανομή του πλούτου μεταξύ των κοινοτήτων


 ή...

Δυο γάιδαροι μαλώνανε …για άχυρα που δεν θα φάνε (α) και δεν τους ανήκουν (β)… σε έναν διχοτομημένο αχυρώνα (γ) … τον οποίο έδωσαν αντιπαροχή (δ), ο κάθε ένας ξεχωριστά και αλόγιστα (ε), για χρήση [παπόρι από τη μια πλευρά  και αεροπλανοφόρο από την άλλη] (στ)… ενώ κανένας από τους δυο είδε άχυρο ακόμα (ζ)… ή είναι απολύτως βέβαιος ότι θα δει στο μέλλον (η) … και δε σχεδίασε πως θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του (θ)… ή έστω να πάψει να τσακώνεται με τον άλλον (ι)και να μην αλλάξει τη συνθηκη του περιβαλλοντος και των γεωστρατηγικών ισορροπιων στην ανατολικη Μεσόγειο.

Επίσης, δυο γάιδαροι μαλώνανε και καμια δεκαριά «παίχτες» στοιχηματίζουν γύρω τους…


Σύμφωνα με όσα είδα το φως της δημοσιότητας, στη δικοινοτική ομάδα εργασίας των ΗΕ, για τα οικονομικά, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, οι δυο κοινότητες της Κύπρου, συμφώνησαν στα εξής:

1)      Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο με σαφείς κανόνες, στο οποίο να ορίζεται ποιος ελέγχει τι και να διευκρινίζεται η κατανομή των εσόδων.
2)      Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της ενωμένης Κύπρου να αναλάβει τη διαχείριση των εσόδων.

Οι δυο πλευρές αποκλείουν το ενδεχόμενο της ενεργειακής συνεργασίας πριν την επανένωση. Μετά την λύση, απόκλιναν/διαφώνησαν στα εξής:

  1. Οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τα έσοδα να διανέμονται ανάλογα με την κατανάλωση και τον πληθυσμό. Θεωρούν ότι τα έσοδα από τους φόρους (συμπεριλαμβανόμενων και των εσόδων από τα προγράμματα του φυσικού αερίου) πρέπει να επενδύονται σε τομείς στον βορρά έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των δυο μερών σε μια επανενωμένη Κύπρο.
  2. Οι Ελληνοκύπριοι, ενώ δεν το απορρίπτουν, σημειώνουν ότι υπάρχει μια ανακολουθία στην τουρκοκυπριακή προσέγγιση και υπογραμμίζουν πως οι Τουρκοκύπριοι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιμένουν σε ξεχωριστούς θεσμούς, εκτός από την περίπτωση μεταφοράς εσόδων, τα περισσότερα από τα οποία θα προέρχονται από τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη κοινότητα των Ελληνοκυπρίων.
  3. Οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι όσον αφορά τις δεσμεύσεις των Ελληνοκυπρίων στην κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου.
  4. Κάποιοι Τουρκοκύπριοι προτείνουν να αναληφθούν κοινά προγράμματα υδρογονανθράκων τώρα, πριν από την πολιτική διευθέτηση.
  5. Σε αντίθεση, οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα (ακόμα και με την ίδια την Τουρκία) θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διαπραγματευτικό προτέρημα και ένα κίνητρο το οποίο θα ωθήσει την τουρκική πλευρά να αμβλύνει τη στάση της στο Κυπριακό ζήτημα και έτσι να διευκολύνει την πολιτική διευθέτηση.
  6.  Η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, ως ένα παιχνίδι για εξαγορά χρόνου· θεωρεί ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι ανειλικρινείς, ιδιαίτερα τώρα που έχει πλέον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου, και ότι θα προχωρήσουν μόνοι τους.

4 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Η πρώτη παράγραφος τα λέει όλα!

Woofis είπε...

Ταιρκάζει τζιαι το "όποιος εν θέλει να ζυμώσει 38 (τζιαι πάει) χρόνια κοσιηνίζει"...

Hlithio Agrino είπε...

ιιιιιιιιιιιιιχχοοοοοοοοοοοοοοο

rose είπε...

Λεμέσια, αν ειχαμε 50 δις απο την ομογένεια τι θα τα κάναμε;;;
(σαν να λεμε αν κέρδιζε το λαχειο μας...)

@woofis
ντά, που θα λεμε ολοι σε λίγο :-)

@ agrino
να μου επιτρέψεις να σου πω οτι κέντησες πάλε!!! ακους, ο Ζ for P ζητά να κλεισει η ΚΔ!!!!!!!
χαχαχαχα