Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

ΑΚΟΥΣΤΕ τη σιωπηλη πλειοψηφία (2)

«ας με αφήσει να ζήσω εδώ…»

Η κα Ρ. ήρθε πριν 4 χρόνια από την Λευκορωσία, παντρεύτηκε μετά από λίγους μήνες ένα κύριο από παραλιακή περιοχή και εργαζόταν για περίπου 3 χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση.

Τα προβλήματα φάνηκαν πολύ νωρίς στη σχέση τους και δυο φορές τουλάχιστον χρειάστηκε να διακομιστεί στις πρώτες βοήθειες με «ύποπτα τραύματα». Την πρώτη φορά είχε πει πως «έπεσα από τη σκάλα» και τη δεύτερη ότι «χτύπησα στη γωνιά του ανοιχτού παράθυρου και μαύρισε το μάτι μου». Κανείς απ’ το νοσοκομείο κάλεσε το Γραφείο Ευημερίας ή της έδωσε κάποιο τηλεφωνικό αριθμό βοήθειας.

Απόκτησε ένα αγόρι που τώρα είναι 2 χρονών. Όλα τα χρόνια τα οποία εργαζόταν για τον σύζυγο της δεν πληρώθηκε ποτέ και κάθε μέρα ξεκινούσε την εργασία της στις 9 για να τελειώσει μετά τις 10 το βράδυ. Είχε πάντα δίπλα της το αγοράκι της σε ένα μικρό πάρκο, πίσω από το ταμείο του καταστήματος. Δεν είχε δικαίωμα να τηλεφωνήσει στο εξωτερικό και να μάθει νέα από τους δικούς της. Και φυσικά ουδέποτε ποτέ κανείς πλήρωσε κοινωνικές ασφαλίσεις για την εργασίας της.

Δυο μήνες πριν κλείσει 3 χρόνια στην Κύπρο ετοίμαζε τα χαρτιά της για πολιτογράφηση και ζήτησε τη συναίνεση, όπως απαιτεί ο νόμος, του συζύγου. Αντί αυτού βρέθηκε στο δρόμο, χτυπημένη ακόμα μια φορά. Ο σύζυγος είχε αρνηθεί να υπογράψει λέγοντάς της «αν αποκτήσεις δικαιώματα θα κάνεις ότι θέλεις, θα πάεις πίσω στην χώρα σου».

Στην επαρχιακή πόλη κανείς δεν της άνοιξε την πόρτα φοβούμενοι την οργή του συζύγου. Κάποιος έβαλε το χέρι στην πούγκα τους και τις έδωσε 10λίρες.

Η ίδια μετά από ορισμένες μέρες σε φτηνό ξενοδοχείο μιας άλλης πόλης επικοινώνησε μαζί μας. Φοβόταν ότι ήδη η αστυνομία την έψαχνε, θα μπορούσε να τη συλλάβει και να την απελάσει και δεν τόλμησε ποτέ να καταγγείλει την κακοποίηση ή τις απειλές του συζύγου. Φοβόταν ότι δεν μπορούσε να ξαναδεί το γιο της, και πως ακόμα κι αν προσπαθούσε να βρει κάποια εργασία θα εντοπιζόταν από το εκείνον με αποτέλεσμα τα πιο πάνω. Ήταν εξαθλιωμένη με μόνο 2,50 λίρες στην τσέπη, ένα τζιν παντελόνι, μια μπλούζα και ένα μπουφάν. Είχε 2 μέρες να φάει.

Η κα Ρ. δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση στον κανόνα αλλά αποτελεί την άλλη πολλή συνηθισμένη πτυχή των διεθνικών (μικτών) γάμων στην Κύπρο – αυτή η πτυχή δεν ακούγεται συχνά αν και όλοι θυμόμαστε υποθέσεις παλαιότερα για παράνομη απέλαση γυναικών λόγω διαζυγίου ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρχαν παιδιά και με τις μητέρες να κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να επιστρέψουν και να τα διεκδικήσουν.

Μια συνέντευξη σε ρωσικό περιοδικό άνοιξε τις τηλεφωνικές γραμμές σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις... Κάποια κοινά ή συχνά επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά:

Μεσήλικες άντρες, επισκέπτονται τις χώρες καταγωγής, συναντούν τις οικογένειες των νεαρών γυναικών, τους υπόσχονται να τις προσέχουν και να αναλάβουν τα έξοδα της οικογένειας εκεί (κάτι μεταξύ 100 με 150 δολάρια το μήνα). Κάποιοι γνωρίζουν τα άτομα από το διαδίκτυο. Κάποιοι άλλοι σε μπυραρίες ή καμπαρέ.

Κάποιες παραμένουν κλειδωμένες για 6μηνες σε ένα διαμέρισμα, τους στερείται το δικαίωμα της επικοινωνίας με την οικογένεια, η οικονομική βοήθεια δεν στέλνεται ποτέ ή για λίγους μόνο μήνες. Πολλές φορές τους απαγορευεται να συνεχίσουν να βάφουν τα μαλλιά τους, ή τα χείλη τους. Οι σεξουαλικές ορέξεις των συζύγων περιλαμβανουν τα πάντα εκτός από τη συναίνεση.

Συνήθως χωρίζουν τον πρώτο χρόνο (δεν εξαντλούν την τριετία πια). Συνήθως οι μεσήλικοι άντρες το έχουν ξανακάνει, είτε έχουν ήδη οικογένεια που εγκατέλειψαν, και χώρισαν 1-2 φορές προηγουμένως με άτομα της ίδια χώρας προέλευσης.

Αρκετές φορές υπάρχουν παιδιά – όχι στις περιπτώσει του ενός χρόνου γάμου, εκεί το άτομο είναι απλώς σκεύος προς χρησιμοποίηση.

Πολύ συχνά είναι θαμώνες, φίλοι ή ιδιοκτήτες καμπαρέ. Πολλές φορές μετά τους πρώτους 6μηνες ζητούν από τη γυναίκα τους να δουλέψει και εισπράττουν τα λεφτά, ή τις πουλούν σε άλλους φίλους τους.

Η κύρια απειλή είναι το “Immigration” – «Ι will sent you back – I will call the Immigration if you don’t do what I say” Το έχω ακούσει χίλιες φορές ΑΚΡΙΒΩΣ με αυτό τον τρόπο. Πολλές φορές υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο σύζυγος έχει 1-2 φίλους στην Αστυνομία που θα κάνουν ότι ακριβώς τους ζητήσουν.

Πολλές φορές η «λύση» είναι η απέλαση, η γυναίκα είναι βάρος στις υπηρεσίες, δεν της δίνεται κανένα καθεστώς παραμονής και απελαύνεται.

Αυτή η πτυχή είναι η λιγότερη προβεβλημένη στους δι-εθνικούς γάμους στην Κύπρο και δυστυχώς η πιο συχνή.

17 σχόλια:

stalamatia είπε...

Ροόυζ δεν μου αρέσει που το λέω αλλά πάντα τέτοιοι άντε γάροι(δεν θα πω την άλλη λέξη) ήταν οι Κυπραίοι για τώρα έγιναν?Ξεκουτιάναν τελείως?

rose είπε...

η προσφορά μεγάλωσε Σταλαματια μου και νομίζουν ότι έχουν και ...ζητηση

Ανώνυμος είπε...

Τέτοιες ιστορίες είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει αναγάγει τη γαϊδουροφροσύνη σε αξία. Ντρέπομαι για αυτήν αφάνταστα. Η απογοτήτευση όμως γίνεται πιο έντονη, καταθλιπτική όταν αντιληφθώ ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει. Δεν την κόφτει. Ας είναι. Ας καταναλώσει κι άλλους ανθρώπους αδύναμους. Το παν είναι να μη συμβεί τίποτα σε αυτούς που καλά την έχουν...

rose είπε...

Eστορων
ακου μια Ιστορία...

πριν λίγα χρόνια, συνάντησα ένα μη-Κύπριο developer που μενει μονιμα στην Κύπρο. Μου ειχαν πει οτι ήταν ιδιαιτερα ευαισθητος σε θεματα βιας κατα ανηλικων και είπα να παω να του μιλήσω...

φώναζε και κομπαζε για την κοινωνία που ανεχεται να βιαζουν τα παιδια της...

ειχα κουραστεί απο την κουβεντα, ήθελε να μας ενισχυσει οικονομικα με ΜΕΓΑΛΟ ποσό, αλλά κατι δεν μου άρεσε όμως... καθυστερούσα τη κουβεντα, την έφερνα γυρους πολλούς, στο τέλος χαλάρωσε και εκεινος...

"τις γυναίκες όμως γιατι τις βοηθάτε;" μου είπε. "να καταλαβω ότι βοηθατε τα παιδια" "θα βρειτε πολλούς χορηγους για παιδια" "δεν ειναι επικερδες να ασχολείσαι με γυναίκες" μου είπε..."ποιος νοιαζεται για γυναικεια θέματα;"

τον κοιταξα και δεν απάντησα, ήξερα ότι ακολουθεί κι αλλο πράμα..

"εγω μπορώ να αγορασω μια από Πολωνία με $2000 και κανεις να μην με ρωτησει τι την έκανα μετά"

"ειναι αναλώσιμες" του είπα

"φυσικά, τώρα μπορώ να τις φέρω χωρίς άδεια και γραφειοκρατία - Ευρωπη!"

"κοιτάξτε, του ειπα, επειδη τα παιδια μεγαλώνουν και γίνονται γυναίκες όπως αυτές που φέρνεται μην ξοδεφτείτε σε αναλώσιμα"

"με αυτά τα μυαλά θα κλεισετε συντομα" μου είπε..

μπορεί...

koutso είπε...

rose,"με αυτά τα μυαλά δεν θα έχεις δουλεια" μου την είπε και μένα ένας μαλάκας πριν 18 τόσα χρόνια επειδή προσπάθησα απο την αρχή να κρατηθώ να μην με πάρει το ποτάμι.Κρατήθου διότι μόνο έτσι αποκτούμε αξιοπρέπεια.Είμαι στο 23 χρόνο εργασίας και κάθε μέρα που πάω γραφείο χαίρομαι.Δουλεύουμε μόνο για τ'όνομα μας,για να αλλάξουμε,ο καθένας στο τομέα του έστω και λίγο τα πράγματα.ΧΕΣΤΟΝ DEVELOPER και προσκαλώ για να γελάσεις λίγο να διαβάσεις την ανάρτηση που τους αφορά:http://an-archi-a.blogspot.com/2008/07/de-vel-opper.html

rose είπε...

Αχ ρε Κώστα!
τη διαβασα και μ αρεσε...

και παει κουτι...

αν κατι ειναι αληθινό ισχυει παντού!

η ίδια σταση ζωης (και αισθητική) δημιουργει πουτάνες ή ξεπουλά τον τόπο τους - καμια διαφορά

papoutsosiko είπε...

simfono me osa egrapses tziai me osa graftikan pou tous ipolipous sta sxolia. Yparxei omos tziai I alli katigoria . Oi ginekes pou erkonte kipro gia mikri xroniki periodo tziai epizitoun enan grigoro gamo gia na paraminoun sto nisi. Pouloun agapes tziai xadia tziai otan kataferoun na pantreftoun, tziai otan perasi i aparetiti xroniki periodos gia nomimi paramoni egatalipoun tous antres tous . Polloi filoi tziai gnostoi eginan kommathkia otan I anatolikoevropea sizigos tous tous egatalipse. Prosopika dextika 3 protaseis gamou apo kopeles pou eixan provlimata apelasis , I mia malista meta apo gnorimia enos apogevmatos.

Ανώνυμος είπε...

@ παπουτσόσυκο

αληθινη και τουτη η πτυχή...

ο γάμος είναι μια άλλη πύλη προς την ευρώπη

γιατι οι Κυπραίοι που ανεφερα νομίζεις πάνε στη Ουκρανία, ΜΟλδαβία ή Ρωσία και "αγοράζουν" τις κόρες κάποιων;
γιατι κάποιες δέχονται να παντρευτουν καποιον που ξερουν ελαχιστα και με ανταλλάγμα 100-150 δολαρια το μηνα για τη μανα τους ή τον "κύρη" τους;

κάποιες γειτονισσες τους ή αδελφες ή φίλες πουλιούνται σε μπαρ σε όλη την Ευρωπη και Μεση Ανατολή...

εσύ απο τις 3 προτάσεις γιατι δε δεχτηκες ούτε μια;


υπάρχει εκμεταλευση, αποφάσεις χωρίς επιλογή, υπάρχουν αποφάσεις που γίνονται γιατι υπάρχει επιλογή και υπάρχει και ειλικρίνεια.. διαλέγουμε...

αυτο που με αγριευει και πολεμω είναι η βια και η εκμεταλευση...

όλα τα υπολοιπα ανθρωπινα τα κατανοώ και δεν τα κρίνω

zappa είπε...

To kako me aytes tis istories einai oti to kypriako kratos kanei ta panta gia na boh8hsei tous epixeirhmaties-agorastes kai tipota apolytws gia na boh8hsei tis kopeles aytes. Epi paradeigmati oi kanonismoi gia thn ananewsh adeias paramonhs gia kallitexnides (giati me tetoia adeia erxontai sthn Kypro, adeia-efeyresh kybernhsewn pou epsaxnan tropous "pshsoun" an8rwpous ths rwsikhs mafias (kserete apo aytous pou sthn patrida tous skotwnoun kosmo kai erxontai sthn Kypro kai moirazoun Rolex gia filodorhma) na erxontai kai na ta akoumpane edw) lene oti gia na parei paratash adeias h kopela prepei na proskomhsei to diabathrio ths me thn palia adeia P-A-R-O-U-S-I-A tou an8rwpopu pou thn ergodotei.....

Kai btw, ayto poy perigrafei h rose metafrazetai se mia aplh leksh thn opoia 8a eprepe na xrhsimopoioume edw, kai na mhn krybomaste pisw apo gaidouries klp. RATSISMOS

Giati, as mhn krybomaste pisw apo to daxtylo mas, o mesos neokyprios einai RATSISTHS kai KSENOFOBOS oso den paei

papoutsosiko είπε...

eprepe na pantrefto tin mia tziai an iothetiso tis alles thkio.apo ena arthro pou ethkiavasa palia polloi pantremenoi logo tou oti ine paranomo na ine pantremenoi me dio ginekes taftoxrona, iothetousan 20xrones kopeles tziai efernan tes kipro me tis eulogies tou kratous. i katastasi genika vroma apo pantou.

rose είπε...

@παπουτσόσυκο

ελπίζω να μη δίνουμε κι αλλες ιδέες!

:-)

ruth_less είπε...

Αληθινά όλα όσα γράφονται εδώ δυστυχώς Ρόουζ.

Όλοι έχουμε ακούσει παρόμοιες ιστορίες. Μια κοπέλλα από Σρι Λάνκα προσέχει έναν ηλικιωμένο ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι πάει και την βρίσκει στο υπνοδωμάτιο της και προσπαθεί να... (πάλι καλά που μένει στην προσπάθεια λέω εγώ). Οι κόρες του ξέρουν για την κατάσταση, γιατί είχε και άλλες κοπέλλες πριν που του έφυγαν γι΄αυτό τον λόγο, και συμβουλεύουν την κοπέλλα να "υπομένει". Η κοπέλλα δεν έχει ούτε που αλλού να πάει και όπως όλες, φοβάται να πάει να τον καταγγείλει γιατί ποιός θα την πιστέψει κλπ. Τα λέει η μια Σρι Λανκέζα της άλλης και παρηγορούνται...

Όσον αφορά τους νεώτερους σε ηλικία, όπως τον developer, που έχουν και θράσος και κομπάζουν για τα κατορθώματα τους, το "γάροι" είναι λλίο σταλαματιά μου, αλλά σεβόμαστε τον χώρο της φίλης ρόουζ!

rose είπε...

Ruth-less

όποτε χρειαστεί, ότιδήποτε, ξερεις που μπορείς να με βρεις.

rose είπε...

@zappa

δεν ειχα προσέχει το σχολιο σου και με καθυστερηση απαντώ

η αδειες καλλιτεχνων είναι μια πληγή. εχεις δίκιο.
τελευταίως η σεξουαλική εκμεταλευση έχει κι αλλα πρόσωπα. Μασατζιδικα, ροζ αγγελίες.

την ειδηση για τον αστυνομικό τη διαβασες πρόσφατα. Μετα που τελειωσε τον στοματικό έρωτα μαζί της ...συνέλαβε τη γυναίκα.!!

παλικάρια ε;

Ανώνυμος είπε...

Rose,
Φαίνεται πως διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον κώδικα της αστυνομίας για σκοπούς καλύτερης "τεκμηρίωσης" του αδικήματος.

Πάντος το τι βγάζει μάτι είναι η επιδεικτική ευαισθησία της αστυνομίας να κυνηγά την πορνία που διεκπεραιώνεται εκτός καμπαρέ και μπαρ, αλλά σε ιδιωτικά σπίτια, διαμερίσματα, με αγγελίες κλπ. Τους καμπαρετζήδες και τους ιδιοκτήτες των μπαρ, εκείνους δηλαδή που επιδιδονται σε σωματεμπορία, τους έχουν για κάποιο λόγο όπα-όπα.

rose είπε...

στα σπίτια την πληρώνουν τα άτομα
και ποινικοποιείται η πορνία όχι η σωματεμπορία

σικ!

ruth_less είπε...

@ Ρόουζ
Ευχαριστώ Ρόουζ μου. Σε έχω στα "υπόψιν". Νάσαι καλά.

@ eστορών
Το "τους έχουν για κάποιο λόγο όπα-όπα" φαντάζομαι είναι ο κοινός γνωστός λόγος που όλοι ξέρουμε και κανένας δεν κατονομάζει. Τρώνε καλά όλοι φίλε μου, γιατί να χάσουν τα τυχερά τους!