Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

55 άνθρωποι γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι

Το τραπέζι ήταν στρογγυλό γιατί η ομήγυρης κοιτούσε απευθείας στα μάτια.

Μετά από δυο χρόνια είδα την Κατρίνα από την Ρωσία και χάρηκα που είναι ζωντανή.

Μερικοί είμαστε παλιοί γνώριμοι. Πολλές φορές οι συζητήσεις στους διαδρόμους θυμίζουν τη διαστροφή πυγμάχων που δείχνουν ο ένας στον άλλον τα σημάδια παλιότερων τραυμάτων γελώντας.

Γνώρισα την Βάνια, μια γυναίκα διαμάντι κοφτερό, από το Μαυροβούνιο, ήθελε να μάθει για τα λεφτά του Μιλόσεβιτς, Δουλεύει για την Διεθνή Διαφάνεια και αναρωτιέται γιατί η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε δάνειο στον Πρωθυπουργό της ύψους 1,5 εκατομμυρίου χωρίς εγγυήσεις. Φαντάζεται κανείς;

Δίπλα της ένας άντρας ευθυτενής – ο μόνος εκδότης εφημερίδας στο Μαυροβούνι που κάνει κριτική. Έχει φάει ξύλο και από την Μαφία και από την κυβέρνηση. Παράπονο δεν έχει! Το ξύλο είναι το ίδιο άσε που σε κάποιες χώρες και η ΜΑφια είναι η ίδια με τις Κυβερνήσεις.

Η παρέα από τη Ρωσία ήταν μεγαλύτερη κι έχουν τόσα να πουν. Η ανθρώπινη ζωή εκεί είναι τόσο φτηνή όσο ένα πακέτο τσιγάρα...

Λίγο πιο αριστερά ο Κ. από την Τσεχία, ρόμα, (υπάρχουν λεξικά που δεν συμπεριλαμβάνουν αυτή την λέξη, τσιγγάνος λοιπόν) Μάτια τεράστια καφέ ζεστά. Μιλά με πάθος και αγάπη για τα παιδιά, τις ομαδικές εξώσεις, τις ακούσιες στειρώσεις γυναικών από τα νοσοκομεία, την φτώχια, τον αναγραμματισμό. Μιλά και δεν αξιώνει τίποτα για τον εαυτό – θέλει ένα καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους του.

Δίπλα ο λίγο εκκεντρικός Χ. Ούτε χώρα ούτε όνομα μπορώ να πω. Μίλαγε και σιγά-σιγά αναφερόταν σε αναρίθμητες εμπειρίες ξυλοδαρμού, φορολογικών και οικονομικών ελέγχων, απειλές κατά της οικογένειας.

Κάπου στο κέντρο ο Μίκαελ από Αρμενία. Εδώ να δεις Υπουργείο Δικαιοσύνης! Οι περισσότεροι από μας είχαμε κακοποιηθεί από το Υπουργείο που ορίζει το Σύνταγμα μιας χώρας να προστατέψει τους ανθρώπους της...

Οι πιο πολλοί από μας μιλήσαμε για ελεγχόμενα ΜΜΕ. Για ειδήσεις που ΄χανονται που τροποποιούνται για συνεργασίες αστυνομικών και δημοσιογράφων.

Απέναντι η Εβίτα μας μιλά για τις ομιλίες μίσους κατά ομοφυλοφίλων στη χώρα της. Για τους δικούς της «κουλίες» και «πιτοκοπίτιδες» μας μιλά για την οικονομική ανέχεια στην οποία βύθισαν τον οργανισμό της μετά από εκστρατεία συκοφάντησής του.

Να και η φίλη από την «...». Την απείλησαν ότι αν πάει στο ΣτΕ θα την συλλάβουν κατά την επιστροφή της στην χώρα.

Να και ο γνωστός από την Τουρκία, εκεί πιο επικίνδυνο εινια να κρατάς κάμερα πάρα όπλο.

Να και οι συνάδελφοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όποιος ανέλαβε θέματα μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη παρά ορισμένων εξαιρέσεων την είχε και έχει άσχημα.

Το θέμα των γυναικών και παιδιών παραμένει από τα πιο αθόρυβα. Μια μικρή φήμη εδώ, ένα γελάκι περιπαιχτικό εκεί, ένα υποτιμητικό σχόλιο παραπέρα, ένα γραφείο κοινωνικής πρόνοιας που οι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι υποτιμούν τα θύματα, κάνει καλύτερα την δουλεια... Βλέπετε η συνωμοσία της σιωπής εινια αποτελεσματικότερη και από 1000 μαφιόζους με εντολή να σκοτώσουν

Οι πιο Ευρωπαίοι,καταγγέλλουν την Ένωση, εκεί που το κεκτημένο θεωρείται δεδομένο αλλά μετά την ένταξη μιας χώρας δεν ελέγχει ουδείς την συνεχη εφαρμογή του...
Δεν είδατε τι πάθαμε και εμείς αμέσως μετα την υπογραφή;

Οι ΕυρωπαΪκές κυβερνήσεις πρωτοστατούν με πιο εκλεπτυσμένους τρόπους καταστολής, κακοποίησης, υποκρισίας, καταδίωξης και ελέγχου της ελεύθερης δράσης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανεξάρτητων οργανισμών.

Δημιουργούν άλλους οργανισμούς για να τους «φάνε».
Ελέγχουν τα ΜΜΕ και τις ειδήσεις.
Αφήνουν δυσφημιστικά σχόλια να διαρρεύσουν.
Πτωχεύουν οργανισμούς και άτομα
Κάνουν έλεγχους τακτικούς για να βρουν ΤΙΠΟΤΑ. Τρώνε έτσι τον χρόνο, την υπομονή, την αντοχή, τους πόρους ενεργών πολιτών στο ΤΙΠΟΤΑ με πρόσχημα το ΚΑΤΙ του φορολογούμενου πολίτη που στα χέρια τους γίνεται ΜΗΔΕΝ.

Κάπου εκει και ο επιτροπος Χαμμαμπεργκ,
[ http://www.coe.int/t/commissioner/Viewpoints/default_en.asp ]

...ένας βαθια δημοκρατικος άνθρωπος, ξεκινησε ως δημοσιογραφος μετα έγινε υπερασπιστης των ανθρωπινων δικαιωματων ο ίδιος με εντονη προσωπικη εμπειρια στα πεδια.



Τις επόμενες μέρες θα γίνουν δράσεις αναφορικά με τη συνάντηση στο ΣτΕ και θα σας γράψω αναλυτικά.

Ένιωσα ότι το στρογγυλό τραπέζι εκεί, είχε ένα δακτύλιο εδώ στην Κύπρο. Ένιωσα τη θέρμη και την υποστήριξη σας η οποία δεν ήταν μόνο προσωπική. Σας ευχαριστώ. Οι άνθρωποι στο Απανέμι το ίδιο.



Μια 30λεπτη συνέντευξη έκλεισε με την ερώτηση της δημοσιογράφου

«Τι σε κάνει να συνεχίζεις;»

«Στην αρχή, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς τί τον περιμένει πραγματικά.
Μετά δεν έχει άλλη επιλογή...»


.

25 σχόλια:

ruth_less είπε...

Πιστεύω ότι είναι απο τις φορές που το να διαπιστώσει κάποιος ότι "δεν είναι μόνος αλλά και άλλοι περνούν τα ίδια ή και χειρότερα", δεν είναι και τόσο ανακουφιστικό! Όταν βλέπεις τόση αδικία παντού, κυβερνήσεις Ευρωπαικών δήθεν κρατών να φιμώνουν και να κακοποιούν στο όνομα της Δικαιοσύνης, λες "τι στο διάολο συμβαίνει στον κόσμο;"

Από την άλλη βλέπεις μονάδες, ανθρώπους μειονοτήτων, που ορθώνουν το μικρό αλλά Μεγάλο τους ανάστημα και στέκονται ενάντια στις κυβερνήσεις. Και τότε λες, "ναι ρε γαμώτο - υπάρχει ελπίδα γι΄αυτόν τον κόσμο!"

Ελπίζω στην ανθρωπιά και την δικαιοσύνη του επιτρόπου Ρόουζ. Εσύ τον είδες και τα έζησες από κοντά. Νάσαι καλά Ρόουζ μου. Κι εμείς σε ευχαριστούμε.

Diasporos είπε...

ούτε μπορώ να φανταστώ πόση ενέργεια, καλοσύνη, αγάπη για τον Άνθρωπο, και ζεστασιά είχε εκείνο το τραπέζι με τους 55 σας. Πρέπει να ήταν συγκλονιστικό.

Ωραίοι οι φίλοι και οι φίλες σου ρόουζ!

Να τους φέρεις και Κύπρο.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αξιοθαύμαστα αυτά τα άτομα, τα οποία υπέφεραν τα χείριστα κι όχι μόνο ΔΕΝ λύγισαν, αλλά υψώνουν φωνή κι αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και κουράγιο υπέρ των (όχι και τόσο αυτονόητων, στην εποχή που ζούμε) ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

rose είπε...

@Ruth-less

ναι ειναι απίστευτο πως τετοιοι ανθρωποι κυκλοφορουν αναμεσα μας - σε ευκολους καιρους όλοι ειναι ακτιβιστές και ασχολουνται με διαφορα θεματα... όπως είπεκαι η Κατριν, οι δικηγοροι μεχρι προσφατα απολαμβαναν ενα είδος ασυλιας στην Ρωσια μεχρι που αυξηθηκαν οι υποθεσεις στο ΕΔΑΔ και η κυβερνηση αρχισε να τους ζορίζει... τοτε ο Δικηγορικος Συλλογος σωπασε και ηταν θεμα λιγων μηνων το μοναδικο κάστρο και ελπιδα αντιστασης στη Ρωσια να εινια υπο αμφισβητηση...

ειναι θεμα ολων μας Ρουθ, να σχηματισουμε αποψη, να μην πιστευουμε την "επισημη" ή "ανεπισημη" γραμμη... να αναζητουμεεμεις τους λόγους να πιστεψουμε ή οχι σε κατι...

να κρινουμε

και να μιλαμε για οσα πιστευουμε

να μιλαμε ελευθερα για αυτα

εκει βρισκεται η δυναμη μας

rose είπε...

Διασπορε για την Κυπρο δεν ξερω αν έρχονται..
ο φιλος ρομα εχεινα παει σε γιατρο 14 χρονια και μου έλεγε οτι δεν βρησκει χρόνο... έχει ενα γιο 10 χρονων και τον ρωτησα αν αρρωστησει ο γιος αν θα βρει χρόνο και μου είπε "φυσικα"!

ε τοτε του λεω, βρισκεις χρόνο αλλα όχι προτεραίοτητα για σενα...

:-)

μαλλον δεν θα δεχτουν ταξιδι αναψυχης στην Κύπρο τοσο ευκολα

rose είπε...

Λεμεσια
ειναι, και εινια Ομορφοι και Ομορφες με κεφαλαιο Ο

(σημερα ειχα δουλεια στην Λεμεσό, με έπιασε μια ευφορία απο την ωρα που πηρα τον παραλιακο άλλο πραγμα. Τραγουδουσα δυνατα οτι τραγουδι μου ερχοταν στο μυαλο... έχει άλλη αυρα η Λεμεσός και η επιχωση... )

stalamatia είπε...

Προσφέρετε τον εαυτό σας σε αυτό που κάνετε,55άτομα όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά για εκατοντάδες άτομα.Μου έκανε εντύπωση που είπες για την φίλη σου είναι ζωντανή.Και με κύνδινο τη ζωή σας έτσι?Πάντα πίστευα πως υπάρχουν άνθρωποι αλλά χαίρομαι να το λένε κι'άλλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ρόουζ :)

rose είπε...

Σταλαματια πέρυσι καναμε εκστρατεια συλλογης υπογραφων για την Κατριν.. γι αυτο και μπορω να αναφερω το ονομα της

την ειχε βαλει ο ΠΟυτιν στο μάτι...

εδώ ο Κασπάρωφ (με τη φημη που εχει ως πρωταθλητης σκακιου και καμαρι της Ρωσιας) και δεν γλυτωνει.. Η Κατριν ειναι τώρα επικεφαλης της εδρας στο ΣτΕ για τις προσφυγες απο την Ρωσια.. Πανεξυπνη γυναικα και σπουδαία. Ικανοτατη δικηγορος, σεμνη και ανθρωπινη. Με ενα καλο λογο για τους συναδέλφους τους, και για ολους μας... Πολλη φιλική.

ουτε κουστουμακια ουτε μαλλι κομμωτηρίου. Αρχοντια εσωτερική.

eirini είπε...

Ειλικρινά μένω άφωνη κάθε φορά που διαπιστώνω την αδικία που υπάρχει στον "πολιτισμένο" κόσμο που ζούμε. Είναι τόσο θλιβερό να βλέπεις παντού να συμβαίνουν τα ίδια γεγονότα και ταυτόχρονα τόσο ενθαρρυντικό να αντικρίζεις 55 ανθρώπους να προσπαθούν για όλους τους υπόλοιπους. Δεν έχω τί άλλο να πω, μόνο ένα μεγάλο μπράβο από καρδιάς!
Να μας ενημερώσεις και για τα περαιτέρω.
Καλό βράδυ!

rose είπε...

καλο βραδυ ειρηνη

φυσικα
εδω θα ειμαστε να τα λεμε

ελα στην πορεία ;-)

faraona είπε...

Δημιουργούν άλλους οργανισμούς για να τους «φάνε».
Ελέγχουν τα ΜΜΕ και τις ειδήσεις.
''Αφήνουν δυσφημιστικά σχόλια να διαρρεύσουν.
Πτωχεύουν οργανισμούς και άτομα
Κάνουν έλεγχους τακτικούς για να βρουν ΤΙΠΟΤΑ. Τρώνε έτσι τον χρόνο, την υπομονή, την αντοχή, τους πόρους ενεργών πολιτών στο ΤΙΠΟΤΑ με πρόσχημα το ΚΑΤΙ του φορολογούμενου πολίτη που στα χέρια τους γίνεται ΜΗΔΕΝ."

Αυτο και τα τελευταια λογια του κειμενου σου ειναι η ουσια,πιστευω ολου αυτου του θεματος.

Χαρα στην υπομονη σου κοπελα μου.
Μπραβο.

rose είπε...

δεν υπαρχει υποκαταστατο της εμπειριας Φαραωνα μου,
και η ζωη γενναιοδωρη ηταν και ειναι ...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή rose απο ψυχής θέλω να σε ευχαριστήσω!!!

συγχαρητήρια για το κουράγιο και την ψυχική δύναμη που δείχνεις και που προσπαθείς από αγάπη και μόνο για το καλό των ανθρώπων!

και μια εκ νέου παλιά διαπίστωση:

δυστυχώς ό,τι καλό γίνεται μες τουντον τόπο τον μαλθακό τε τζαι τζοιμισμένο δεν γίνεται από κυπραίους.....

rose είπε...

Ors, έσένα που το ονομα σου ειναι το αρχαίο όνομα του Πλανητη, σε ευχαριστω :-)

αλλά....

μακαρι οσα πω να τα ακουσεις ως να ειμαι Κυπρια γιατι αυτη είναι η επιλογή μου...

οχι να αφομοιωθω, να αλλαξω, να γινω κατι αλλο απο την εαυτη αλλά εδω πέρασα τα πιο πολλά χρονια της ενηλικης ζωής μου - και απο επιλογή.

άλλωστε ποιος ειναι κύπριος;

αυτος που γεννηθηκε δαμε
ή εκεινος που αγωνιστηκε δαμε;
ή εκείνος που αποφασισε οτι θα είναι κύπριος;

το Αρχειο ΠΛηθυσμου και Μεταναστευσης έχει περιορισμενη αισθητικη και κριτηριο.

και εγω ένα τουλαχιστον καταφερα να μην ντρεπομαι για τη δουλεια μου σε τουτον τον τόπο γιατι δουλεψα και δουλευω.

Παράξενο δεν ειναι οτι ολη η πολεμικη που δεχτηκα το αντιθετο ήθελε να επιτυχει - να με κανει να ντραπω για μενα ή τις επιλογες μου.
Δεν τα καταφεραν και αυτη ειναι η μονη επιτυχια μου - σε διαβεβαιώ.

οση λάσπη όση πολεμικη απ' όπου κι αν βρισκομαι δε θα ντραπώ ποτέ για όσα έκανα στην Κύπρο.

αλλά (2ο):
που τα εκανα;
εδω...
άρα τουτος ο τόπος προσφερει την ευκαιρία..
και εγω ρωγμες βρηκα να κανω το Απανεμι μαζι με άλλους ..
τις ρωγμες τις βρηκα εδώ - σε τουτον τον τόπο...

τον τόπο με τους ορισμενους ξεροκεφαλους που το πολεμισαν με μισος αλλα εδώ έγινε και αφησε σημαδι...
(το απανεμι βρισκεται σε καθε 2η σελιδα του εγχειριδίου για τη δημιουργία καταφυγιων στην Ευρωπη τοο οποιο προταθηκε ως προτυπο στο ΣτΕ για τις πρακτικες του)
εδώ στην Κύπρο...

και οταν οι "σφαιρες έπεφταν σαν χαλαζι" [θυμασαι την διακοπη της ταινιας απο την ΕΡΤ?]
ποιοι μου στάθηκαν; και ποιοι σταθηκαν στο Απανεμι μεταξύ άλλων;

Κύπριοι...

ποιοι βαδισαν μαζι μας στην πορεία πέρυσι εκτος των άλλων
Κύπριοι....

ειναι αληθεια οτι "συνδρομα" της Κυπριακης ιδιοτυπιας :-) αναδειχθηκαν σε ολη την πορεία...

για παραδειγμα οταν άρχισε η αστυνομικη ΄ρευνα και ενω εξελισσοταν δεν πηρε κανεις τηλεφωνο την καλαμαρου να της το πει... μετα απο 3-4 μηνες μια συριακης καταγωγης Κύπρια και μια Γερμανιδα με πληροφόρησαν..

και άλλα τετοια

δεν ειμαι τυφλή

ξερω τι σε ενοχλει γιαιτ με ενοχλει και με καιει την ιδια

αλλα οταν βριζω τους τοποζοΚυπραιους το κανω σαν Κύπρια

και ετσι προσπαθω

στο ΣτΕ Κύπρια ήμουν που την πολεμησε μια Κυπριακη κυβερνηση

σε ευχαριστω γιατην ευκαιρια να μακρηγορησω

η αληθεια εινια οτι μπορω να γραψω βιβλιο - όπως και εσυ φανταζομαι

αλλα δεν θα το αγοραζε κανεις :-)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα τ' αγόραζα, Ρόουζ...

:)

rose είπε...

Σε ευχαριστω Λεμέσια αγαπητή


εχω την υποψία επειδη αγαπώ την Λεμεσό

:-)

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε rose. Μπράβο.
Ανθρώποι σαν και σένα μου υπενθυμίζουν (οδυνηρά κάποτε) τι πάει να πει να είσαι άνθρωπος. Να πολεμάς για πραγματικές, ανθρώπινες, αξίες και ιδανικά και όχι τις αρχές της χώρας σου της ομάδας σου και σε βάθος της πάρτης σου και της τσέπης σου. Έστω και αν είμαστε πολλοί οι εραστές της θεωρίας λίγοι από μας θα ρίσκαραν το ‘καλό τους όνομα’ το βόλεμα και την καλοπέραση εν αιθρία. Το να κρίνουμε (αν έχουμε σωστή κρίση) μπορούμε άνετα. Το να μιλάμε ελεύθερα και πολύ περισσότερο να υποστηρίζουμε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να μιλούν ελεύθερα και μάλιστα δημόσια δεν το μπορούμε όλοι.
Του κάθε ενός όμως (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) είναι στο χέρι του να παλέψει με τα πάθη του και τις φοβίες του και να τα νικήσει.
Σου εύχομαι ό’ τι καλύτερο.

stalamatia είπε...

Και εγώ θα το αγόραζα αν ήταν γραμμένο στα ελληνικά.Σε φιλώ.

rose είπε...

ΙΙΙΙΙΙΙncus!!!!!

χαιρομαι που περασες απο δω..

πολλη ζεστασια παιρνω απο όλους σας... πιστεψε με μέ γλιτωνετε απο φαρμακα και ψυχοθεραπεια :-)

χτες το βραδυ το σαλονι στο σπιτι θυμιζε παραμονη χριστουγεννων χωρις καποιον συγκεκριμενο λόγο 'η στολιδια... Λες να ηταν η "ατμοσφαιρα" του Λονδίνου; τι κανετε στην αλλοδαπην;

θα ερθεις Κύπρο;

rose είπε...

@Σταλαματια μου
μαλλον στο τσιατιστο θα μου βγει...

μπλε τριανταφυλλια μου και ματζουρανα μου

χαχα

ο διαδυκτιακος καφες ισχυει - πες μας ποτε να βρεθουμε ολοι μαζι

lakis είπε...

Η ανθρώπινη θέληση μπορεί να πετύχει πολλά. Η μοναξιά και η απόρριψη να τα γκρεμίσει όλα...

Ανώνυμος είπε...

Αχ, τι να κάνω και γω στην ξενιτιά του βορρά;
Ατέλειωτες ώρες δουλειάς στο σκοτάδι.
Θα έρθει όμως και η ώρα της Κύπρου, ελπίζω, με όποιες δυσκολίες συνεπάγεται.
Η ζωή είναι αγώνας (υπενθυμίζω στον εαυτό μου)

rose είπε...

@Λάκη τρομερο ον ο ανθρωπος
μπορει να επιβιωσει και προσαρμοστει στο χειροτερο και το καλυτερο

rose είπε...

@Ιncus

η ζωή εινια και διαπραγματευση...

!!!