Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Τι [δεν] άλλαξε από πέρυσι... (1)

.


Η πορεία.....
Τέτοια εποχή πέρυσι, το Απανέμι διατυπώνε θέσεις και εισηγήσεις. Σημείωνε κενά στην εφαρμογή του Νόμου και κακές πρακτικές.

Κοιτώντας σε εκείνες τις σημειώσεις του υπομνήματος που δόθηκε στην Κύπρο και σε περιφεριακά και διεθνή σώματα, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και οι διαπιστώσεις συγκλονιστικές... Με μια πρώτη ματιά είναι ευκολο να διαπιστώσει κανείς οτι δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα.

Δεν άλλαξε κάτι για παράδειγμα στους αριθμούς των ατόμων που επηρεάζονται απο την βια. Δεν άλλαξε επίσης κατι δραματικό στις πρακτικές της Πολιτείας. Οι μόνες ουσιαστικές διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στο πως η Διεθνής Κοινότητα αντέδρασε την χρόνια που πέρασε με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο...

Ας τα δούμε...

Το κείμενο παραμένει το ίδιο το περσινό, εντός αγκυλών μπαίνουν τα σχόλια μας. Αν συνεχίζετε να έχετε κάποια απορία μετά από αυτό, γιατί «φωνάζουμε» και γιατί περπατάμε, παρακαλώ ρωτήστε μας.

... τα υπέρλοιπα σχόλια δικά ..


Στο εσωτερικό, της πατρίδας μας, η κατάσταση παραμένει ζοφερή, με διαπιστωμένη υποχώρηση σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των μέτρων που λαμβάνονται κατά της βίας εναντίον γυναικών και ανηλίκων.

[Με την αλλαγή της κυβέρνησης από τον Μάρτιο 2008, εξόφθαλμες παραβιάσεις έχουν πλέον περάσει σε ...σιωπηλό «διακανονισμό».]


Γίνεται λοιπόν, επιτακτικό καθήκον όλων μας, να αποτυπώσουμε με σαφήνεια όσα γνωρίζουμε και να καταθέσουμε προτάσεις μας για αλλαγή της παρούσης κατάστασης. Παραθέτουμε τα ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης:

- το 50% των παιδιών υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία,
- το 10% των παιδιών κακοποιείται σεξουαλικά,
- 80.000 Ελληνοκύπριες γυναίκες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσες αποδέκτριες ενδο-οικογενειακής βίας,
- 30.000 γυναίκες μετανάστριες, «καλλιτέχνιδες», μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσα επηρεαζό-μενες από την βία εναντίον γυναικών.
- 4.000 μέλη μειονοτήτων είναι άμεσα ή έμμεσα επηρεαζόμενα από την ενδο-οικογενειακή βία.
- 75.000 παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσα επηρεαζόμενα από την ενδο-οικογενειακή βία.

Καλούμε την διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της προς την Κύπρο και να εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει τόσο για τη διερεύνηση καταγγελιών, τη δημιουργία ειδικών εκθέσεων, συστάσεων προς τη Διοίκηση, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή της για την ανάπτυξη αντίστοιχων δομών.


[από τον Μάρτιο επισκέφτηκαν την Κύπρο η Διεθνής Επιτροπή κατά Βασανιστηρίων και ο Επίτροπος Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΣτΕ. Οι εκθέσεις στους βρίσκονται στο στάδιο σχολιασμού από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένεται να δημοσιευτούν Άνοιξη του 2009]


Καλούμε τους υποψήφιους προέδρους να δεσμευτούν με συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη 5ετία. Απαιτούμε ουσιαστικές δεσμεύσεις έτσι ώστε την επόμενη πενταετία η Κύπρος να μειώσει ΑΙΣΘΗΤΑ τα αποκρουστικά ποσοστά που αφορούν μια συντριπτική μερίδα του πληθυσμού της.

[Συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν υπήρξαν. Γενικόλογες και αφηρημένες, εντός του προεκλογικού προγράμματος κάθε ενός υποψηφίου. Ωστόσο στην τότε συνάντηση με Δημήτρη Χριστόφια και με την ιδιότητα του ως Προέδρου της Βουλής, δόθηκε η δέσμευση ότι θα προχωρήσει «σε έργα και όχι λόγια» καθώς επίσης να δοθεί η ευκαιρία να αποκατασταθεί η βλάβη και ζημιά που υπέστη το Κέντρο Απανέμι ... Φέτος, στο Προεδρικό θα επιδιώξουμε να συναντήσουμε τον Πρόεδρο Χριστοφια]Καλούμε τους αξιωματούχους να δεσμευτούν να ελέγχουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της επόμενης κυβέρνησης.
[...]


Καλούμε τις Γυναικείες Οργανώσεις να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ !

[...]

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προωθήσει μέτρα για την ισότητα και ιδιαίτερα τη βία κατά γυναικών.

[Σημαντικά προγράμματα έχουν αρχίσει να γίνονται – αργά και βασανιστικά – στον Δήμο Λευκωσίας]

Καλούμε τα Μέσα Ενημέρωσης να ελέγξουν και να αποτυπώσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων των πολιτικών και να στρατευτούν στην εκστρατεία κατά της σιωπής που επιβάλλεται στα θύματα βίας.

[...ελάχιστες αλλα λαμπρές οι εξαιρέσεις]


Καλούμε τους ενεργούς πολίτες να γίνουν μια βιολογική ασπίδα για όλων όσων τα δικαιώματα καταπατούνται και να γίνουν η φωνή τους.

[οι φωνές δυναμώνουν]

Τέλος, ζητούμε την προστασία των διεθνών, περιφερειακών και εθνικών θεσμικών οργάνων στην απόπειρα ποινικοποίησης της δράσης του Κέντρου Στήριξης Γυναικών Απανέμι και τη δέσμευση της επερχόμενης κυβέρνησης για πλήρης αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος του.


[Πρόοδος σημειώθηκε:
1) Συμπερίληψη στην ομάδα των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣτΕ, γραφείο Επιτροπου Ανθρωποινων Δικαιωμάτων.
2) Εγγραφή προσφυγής απο το γραφείο των Ηνωμενων Εθνων για την προστασία της δράσης υπερασπιστων Ανθρωπινων Δικαιωμάτων.
3) Προσφυγή Κέντρου «Απανεμι» για λογαριασμό ανήλικης σε επιτροπη των Ηνωμενων Εθνων.
5) Συνεχίζεται η εξεταση από Επιτροπη Αναφορών Ευρωκοινοβουλιων.

Στο εσωτερικό:
6) Απανεμι ν Κυπριακή Δημοκρατία – Αγωγή
7) Απανεμι ν Κυπριακή Δημοκρατία – Αγωγή
8) συνεχίζεται η αστυνομική «έρευνα» εναντίον του Οργανισμού χωρίς την επίδοση οποιουδήποτε κατηγορητηρίου !!]


Είναι πεποίθηση μας ότι είναι ευθύνη όλων μας να αναδείξουμε αυτό το βαθιά πολιτικό ζήτημα στις σωστές του διαστάσεις και να συμβάλουμε όλοι μαζί για βαθιές τομές στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Κύπρου.


η πεποιθηση αυτη παραμένει...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

- το 50% των παιδιών υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία,
- το 10% των παιδιών κακοποιείται σεξουαλικά,
- 80.000 Ελληνοκύπριες γυναίκες στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσες αποδέκτριες ενδο-οικογενειακής βίας,
- 30.000 γυναίκες μετανάστριες, «καλλιτέχνιδες», μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσα επηρεαζό-μενες από την βία εναντίον γυναικών.
- 4.000 μέλη μειονοτήτων είναι άμεσα ή έμμεσα επηρεαζόμενα από την ενδο-οικογενειακή βία.
- 75.000 παιδιά μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι άμεσα επηρεαζόμενα από την ενδο-οικογενειακή βία.

Από τα πιο πάνω άκρως ανησυχητικά νούμερα,

αναβοσβήνει συνέχεια το

75.000 ΠΑΙΔΙΑ

ΣΤΟ ΠΙΟ ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ!

75.000 ΠΑΙΔΙΑ
75.000 ΠΑΙΔΙΑ
75.000 ΠΑΙΔΙΑ

(...)

:(((

rose είπε...

Αγαπητή Λεμεσια...

Λίγο πριν κοινοποιήσουμε τα ποσοστά αυτα καλέσαμε ΟΛΕΣ τις οργανωσεις και κυβερνητικα τμηματα που ασχολουνται με την κακοποιηση ανηλικων και γυναικων.

στόχος ήταν να παρουσιασουμε την μεθοδολογία που εφαρμοστηκε και να εξαγάγουμε συμπερασματα απο κοινου...

Ηρθε η Ροζα Λογκαρ, απο την Αυστρια, διδακτωρ του Πανεπιστημιου της Βιεννης στην Κοιωνικη Εργασία, ανεξαρτητη συμβουλος σε θεματα βιας στην οικογενεια για το Συμβουλιο της Ευρωπης και πρόεδρος του πανευρωπαικου δικτυου WAVE (Women Against Violnce in Europe) και Συμβουλος του Δημου Βιεννης σε θεματα κακοποιησης και πρόσφατα επικεφαλης προγραμματων για δράστες, για να εξηγησει εκτος απο την μεθοδολογια η οποια εφαρμοστηκε σε αντιστοιχες ευρωπαικες χωρες και τους λόγους που το ΣτΕ απαίτησε μια τετοια αποτιμηση της καταστασης σε εθνικο επιπεδο...

η συμμετοχη ηταν απογοητευτικη απο την πλευρα των κυβερνητικων τμηματων.

Ωστόσο κανεις - εκτος ενος, εκπροσωπος του ΠΣΕ αλλα αρθρογραφησε με την προσωπικη του ιδιοτητα και φυσικα δεν παρεβρεθηκε στο συνεδριο - δεν αμφισβητησε τα στοιχεία.

Ωστόσο η πρόκληση παραμένει...


Μια ερευνα στα σχολεια μας με κινητοποιηση των υφισταμενων δομων θα αποκαλύψει το μεγεθος...

δεν ξερω αν μπορουμε να χειριστουμε την αληθεια...

ισως και για αυτο δεν γινεται η ερευνα....

ruth_less είπε...

Πως να γίνει εις βάθος έρευνα βρε Ρόουζ μου; Μετά ποιοί φορείς θα φταίξουν, ποιοί υπεύθυνοι... Πως θα "ασημώσουν" το χάπι μετά;

Ελπίζω φέτος να είμαστε περισσότεροι παρόντες στην πορεία και κάποιοι να δουν ότι "κάτι" αλλάζει και ο κόσμος ανοίγει τα μάτια και βλέπει τι συμβαίνει.

rose είπε...

Ρουθ
εδω λεγονται πολλά ας ειπωθει και αυτο

5 χρόνια πριν καποια ανάδοχη μητερα έγραψε μαζι με το παιδι (της) ενα βιβλίο...
το βιβλίο ηταν ενα ειδους ημερολογιο 9 μηνων όπου καθημερινα το παιδι ζωγραφιζε ενα σπιτι...

δεν εχω δει μεγαλυτερο ταξιδι στην ψυχοσύνθεση ατόμου απο αυτη την καταγραφή... το σπιτι άλλαζε καθως αλλαζε και το παιδι και ενιωθε οτι εχει ανθρωπους να το αγαπουν και να εμπιστευεται...

αυτο το άτομο είχε την αφέλεια τότε να το προσφερει δωρεαν στο γραφείο ευημερίας... τους είπε οτι οικος θα αναλαμβανε την εκτυπωση και τα εξοδα, τα εσοδα να δινονταν στις παιδικες στεγες και σε προγραμματα ανοδοχής...

ατομο με διευθυντικη θεση απάντησε με την φράση:
"και τα τηλεφωνα που θα χτυπουν ασταματητα ποιος θα τα σηκώνει"

ετσι το βιβλίο δεν δοθηκε ποτε - δεν εκδοθηκε επίσης γιατι το άτομο έκρινε πως αν καποιοι ηθελαν πολύ να αναλαβουν με αναδοχη ένα παιδι, στο ίδιο γραφείο θα απευθυνονταν...

Αντιπολιτευόμενος είπε...

Διερωτούμαι τελικά, αυτή η αστυνομία είναι μηχανισμός προστασίας της κοινωνίας από το έγκλημα ή το ίδιο το οργανωμένο έγκλημα;

Δεν υπάρχει κάποιος που να τους ελέγχει σε αυτόν τον τόπο; Δηλαδή πόσο διεφθαρμένο είναι αυτό το σύστημα της δικαιοσύνης στην Κύπρο; Σε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα τους είχαν θέσει σε διαθεσιμότητα τους αυτούς τους κοπρίτες που νομίζουν πως πληρώνονται από τους φορολογούμενους για να παίζουν τους μάγκες και τους ψευτοπαληκαράδες. Σιχτιρ

rose είπε...

@Βησα

οσο και εντονες να ειναι οι αποψεις σου ειναι σεβαστες

απλά θα ηταν παραλογο και θα ακυρωνε την αποστολη, αν άτομα στο Απανεμι ως κέντρο χειρισμου κρίσεων συν της άλλης ειναι τόσο θυμωμενα...

ο θυμος εχει καιαυτος την αξια του, τους λογους του [εξωγενεις, εσωγενεις] και τον τρόπο που μπορεί να γινει θετικος...

σε περιμενω στην πορεία αλλα ηδη εχει τοσο θυμο ο κόσμος ολοκληρος... ας αναζητησουμε λύσεις...

τα πιο πανω στα λεω γιατι γνωρίζεις οτι υπήρξα θυμωμενη...
οπως και οτι δεν επετρεψα ποτέ ο θυμός μου να ειναι εκει [στο κατφυγιο, στα κέντρα, τους συνεργατες, κλπ] σε σημειο ου εκληφθηκε και ως αδυναμια ..

κι αυτη η αδυναμια έχει δυναμη..

να μετατρεπουμε τον θυμο σε ευκαιρια, σε μυαλο ανοικτο, σε φωνη αποτελεσματικη, σε πάλη...

Aceras Anthropophorum είπε...

Φαντάζουμαι θα έτυχεν να το δείς. Όταν εθκιάβαζα την προηγούμενην ανάρτησην, εξαναέβλεπα το φίλμ

ruth_less είπε...

Ο Βούδας είχε πει:
"Το μίσος ποτέ δεν σταματά με άλλο μίσος σ' αυτόν το κόσμο, αλλά με την Αγάπη. Αυτή είναι μια αιώνια αλήθεια... Υπερνικήστε τον θυμό με Αγάπη, υπερνικήστε το κακό με το καλό, υπερνικήστε τον φιλάργυρο (σημ. δική μου: φιλάργυρος και σε αισθήματα) με την προσφορά, υπερνικήστε τον ψεύτη λέγοντας την αλήθεια."

Παγκόσμιες αλήθειες - αν τις κάνουμε πράξη (αρχίζοντας από την πορεία) θα φανεί η διαφορά μας.

rose είπε...

@Acera
ναι καταπληκτικη ταινια

σε ευχαριστω

ευχαριστω και για την ευκαιρια να σκεφτω την προηγουμενη αναρτηση

rose είπε...

Ρουθ μου ναι!

οταν κατι ειναι αληθινο ειναι αληθινο ΠΑΝΤΟΥ

και ο "βουδας" καλά είπε...

το "πως" κανουμε οτι κανουμε ανατροφοδοτεί το "γιατι" και την Ουσια...

σε φιλώ

[παω τώρα γιατι ερχετε η ομαδα να προετοιμαστουμε για την πορεία...]