Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Καθηγήτρια Αγγλικών καταγγέλλει κακομεταχείριση της 16χρονης κόρης της

«Η Αστυνομία είπε την Κυριακή ότι κανένας δεν έχει παράπονο από τη συμπεριφορά των αστυνομικών, αλλά εγώ έχω παράπονο», δήλωσε στη «Σ» η κ. Ελίζαμπεθ Αριστείδου, η οποία είναι δραστήριο στέλεχος μη κυβερνητικής ομάδας πίεσης για βελτίωση της ζωής στην παλιά Λευκωσία. Κατάγγειλε ότι αστυνομικός έσπρωξε και κτύπησε την κόρη της.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Δεν θέλουμε Αστυνομία που δέρνει τα παιδιά μας

Την κακομεταχείριση της 16χρονης κόρης της από αστυνομικό στη διάρκεια των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου στην Πλατεία Φανερωμένης αποκαλύπτει και καταγγέλλει στη «Σ» η καθηγήτρια Αγγλικών Ελίζαμπεθ Έλστον Αριστείδου, η οποία ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για μιαν «Αστυνομία που να εφαρμόζει τους νόμους, αλλά να μη δέρνει τα παιδιά μας!».
Η κ. Έλστον μας είπε ότι υπέβαλε ήδη παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ότι αστυνομικός έσπρωξε, κτύπησε και έριξε στο έδαφος την κόρη της, ενώ φωτογράφιζε τις συμπλοκές του Σαββάτου μεταξύ αστυνομικών και νεαρών, και την ανάγκασε να σβήσει όλες τις φωτογραφίες από την κάμερά της, πριν της επιτρέψει να αποχωρήσει από το σημείο.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν παιδιά;
Η κ. Έλστον, που είναι Αγγλίδα παντρεμένη με Κύπριο, επίσης καθηγητή, είναι μητέρα πέντε θυγατέρων 32, 28, 25, 23 και 16 χρονών, ζει στην Κύπρο για 30 χρόνια, τα 28 από τα οποία στην παλιά Λευκωσία κοντά στην Αρχιεπισκοπή. Μας είπε ότι η μικρότερη κόρη της, μαθήτρια σε ιδιωτικό αγγλόφωνο σχολείο, παρέστη στο street party του Σαββάτου με πολλά άλλα παιδιά της ηλικίας της από διάφορα σχολεία της Λευκωσίας, πήρε μαζί της τη φωτογραφική της μηχανή επειδή έχει χόμπι της τη φωτογραφία και άρχισε να φωτογραφίζει στιγμιότυπα από τα επεισόδια που ξέσπασαν γύρω στα μεσάνυχτα, όταν κατέφθασε στο χώρο ομάδα αστυνομικών. «Ένας αστυνομικός που δεν φορούσε στολή», μας είπε η μητέρα της παραπονούμενης κοπέλας, «τράβηξε την κόρη μου σε μια στοά λίγο μακρύτερα από τη σκηνή των συμπλοκών, την έσπρωξε και την έριξε κάτω, άρπαξε τη φωτογραφική της και της είπε να σβήσει όλες τις φωτογραφίες που τράβηξε, αλλιώς θα της σπάσει τη μηχανή. Επειδή για την κόρη μου η φωτογραφική είναι το πιο αγαπημένο της αντικείμενο, αντέδρασε, είπε ότι θέλει τη μηχανή της και τότε αυτός την κτύπησε. Η κόρη μου φοβήθηκε πολύ και αναγκάστηκε να σβήσει όλες τις φωτογραφίες. Της είπε, «δεν έχεις οικογένεια να πας σπίτι σου;». Η μικρή του απάντησε «εσύ δεν έχεις παιδί; Εσείς σαν Αστυνομία δεν έχετε παιδιά; Θα ήθελες το παιδί σου να φάει ξύλο από έναν άντρα;».

«…Αλλά εγώ έχω παράπονο…»
«Η αστυνομία είπε την Κυριακή ότι κανένας δεν έχει παράπονο από τη συμπεριφορά των αστυνομικών, αλλά εγώ έχω παράπονο», είπε η κ. Έλστον, που είναι δραστήριο στέλεχος μη κυβερνητικής ομάδας πίεσης για βελτίωση της ζωής στην παλιά Λευκωσία. «Ο αστυνομικός δεν απείλησε απλώς την κόρη μου, την έσπρωξε και την κτύπησε ενώ δεν έκανε τίποτε παράνομο, ενώ έβγαζε φωτογραφίες και αυτό είναι παραβίαση νόμιμου δικαιώματός της κι αυτή την παραβίαση δεν τη δέχομαι και θα προχωρήσουμε σε γραπτή καταγγελία στην Αστυνομία. Δεν θέλω να το αφήσω να περάσει έτσι. Τι θα γίνει αν αρχίσουμε να δεχόμαστε αυτή τη βία; Τι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα; Θα πρέπει να πω στην κόρη μου ότι δεν μπορεί να περπατά και να φωτογραφίζει στην παλιά πόλη, γιατί κινδυνεύει από την Αστυνομία; Θα την κλειδώσω στο σπίτι, γιατί μπορεί να έρθουν αστυνομικοί με ρόπαλα να την κτυπήσουν; Τι προσπαθεί να κάνει η Αστυνομία; Θέλει να κάνει εχθρούς της αυτά τα παιδιά των 15, 16 και 17 χρονών; Γιατί με παιδιά αυτής της ηλικίας συνεπλάκησαν οι αστυνομικοί το Σάββατο στην Πλατεία Φανερωμένης. Τα παιδιά μας δεν τα μεγαλώσαμε με την ιδέα ότι η Αστυνομία ασκεί τέτοια βία. Αλλά το έμαθαν μόνοι τους από πρώτο χέρι».

Υπάρχουν νόμοι και μέτρα…
«Σαν κάτοικος της παλιάς πόλης, που ήταν πάντα ένας ωραίος τόπος να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, που μεγάλωσα πέντε κόρες χωρίς ποτέ να έχω κανένα πρόβλημα, δεν θέλω να ζω σε μια Λευκωσία που γίνονται αυτά τα πράγματα, όπου η Αστυνομία δέρνει τους ανθρώπους για να επιβάλει δήθεν τους νόμους. Δεν κατάλαβε, ακόμα, η κυπριακή Αστυνομία ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τέτοια βία και να δέρνει τους πολίτες; Εμείς σαν κάτοικοι θέλουμε μιαν Αστυνομία που να επιβάλλει τους νόμους π.χ. για έγκαιρο κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων, αλλά δεν θέλουμε να δέρνει τους ανθρώπους που μπορεί να προκαλούν οχληρία, βγαίνοντας από τα κλαμπς στις 3 το πρωί. Υπάρχουν νόμοι και μέτρα για έναν που φωνάζει έξω από το παράθυρο των άλλων και μέσα σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η άσκηση αστυνομικής βίας».

Άνθρωποι που ζουν με μέτρο
Σε παρατήρησή μας ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα 17χρονο για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, η κ. Έλστον μας είπε ότι «αυτό δεν νομιμοποιεί να κατέβουν στο χώρο μια ομάδα πάνοπλων αστυνομικών με ρόπαλα στα χέρια και να προκαλούν με φωνές τους νεαρούς». Πρόσθεσε ότι ο σκοπός της Αστυνομίας και της Πολιτείας είναι οι νέοι να μάθουν να αποφεύγουν τις ουσίες και όχι να στιγματίζονται ως εγκληματίες με τέτοιους χειρισμούς. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να τα βλέπουμε ρεαλιστικά, ότι τα παιδιά περνούν διάφορες φάσεις. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι μια κοινωνία με ανθρώπους που ζουν με μέτρο και όχι με στιγματισμένους που τους βάζουμε φυλακή. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε ίσως όλοι μας και όχι μόνο η Αστυνομία. Ξέροντας ότι επρόκειτο για έφηβους, θα έπρεπε να τους κοντέψουν, να τους μιλήσουν, να ξέρουν ότι εκεί υπάρχουν αστυνομικοί. Γιατί οι αστυνομικοί έβγαλαν αμέσως τα ρόπαλα και τα σπρέι; Ας μην ξεχνούμε ότι οι νεαροί που συμμετείχαν στο πάρτι είναι οι περισσότεροι παιδιά από καλές οικογένειες και αν οι αστυνομικοί ήρθαν σε σύγκρουση με αυτά τα παιδιά, σημαίνει ότι ήρθαν σε σύγκρουση με την κυπριακή κοινωνία. Με ανθρώπους που στο μέλλον θα είναι οι «μεγάλοι» αυτής της κοινωνίας».

Δεν χρειαζόμαστε αστυνόμευση
Η Ελίζαμπεθ Έλστον τόνισε ότι είναι λανθασμένο το μήνυμα ότι η παλιά πόλη χρειάζεται αστυνόμευση, που δόθηκε το καλοκαίρι μετά από μια συνεδρία των αρμόδιων φορέων με τη Δήμαρχο Ελένη Μαύρου. «Έτσι», είπε, «έστειλαν για διάφορους λόγους την Αστυνομία πριν από 15 μέρες και έκανε την επιχείρηση «σκούπα» κατά των μεταναστών και τώρα έχουμε αυτή τη σύγκρουση με τους νέους μας. Μα πότε θα τελειώσει αυτό το πράγμα; Αυτό το επεισόδιο στη Φανερωμένη κάνει χειρότερα τα πράγματα. Δεν έχουμε στην παλιά πόλη πρόβλημα εγκληματικότητας, δεν έχει περισσότερους εγκληματίες στην παλιά πόλη από όσους έχει έξω. Μπορεί κάποτε κάποιος ξένος ή και ντόπιος να βγει μεθυσμένος από ένα κλαμπ, αλλά δεν πάθαμε τίποτε καμιά φορά, ούτε απειληθήκαμε…

«Οι αστυνομικοί μας στιγματίζουν σαν αλήτες»
Ντίνος Γεωργίου, 30 χρονών, καταστηματάρχης, οδός Άρεως παλιά Λευκωσία: «Όταν πήγα στην Πλατεία Φανερωμένης το Σάββατο, είδα αστυνομικούς και νεαρούς να τσακώνονται. Οι αστυνομικοί έπιαναν κόσμο, τον τραβούσαν προς τα αυτοκίνητά τους, ενώ οι φίλοι τών υπό σύλληψη προσπαθούσαν να τους αποσπάσουν από τα χέρια τους. Είδα μια κοπέλα φίλη μου 16 χρονών, που την τραβούσαν τρεις τεράστιοι αστυνομικοί, η κοπέλα αντιστεκόταν, δεν ήθελε να μπει στο αυτοκίνητο, την έριξαν κάτω και την κτύπησαν. Τους φώναξα, «ήρεμα, ρε παιδιά, μια κοπέλα είναι» κι αυτοί με τράβηξαν πίσω και μου είπαν, «φύγε να μη σε συλλάβουμε κι εσένα».
Δεν είναι η πρώτη στο είδος της εκδήλωση που οργάνωσε η νεολαία στην περιοχή. Γιατί υπάρχουν οι πλατείες, αν όχι για να συναντώνται οι άνθρωποι; Στην εκδήλωση συμμετείχαν κυρίως παιδιά διάφορων Λυκείων της πόλης, αλλά υπήρχαν και μεγαλύτερης ηλικίας. Αν κάποιες φορές γίνει παρατήρηση από περιοίκους για να χαμηλώσει η ένταση της μουσικής, τα παιδιά υπακούνε χωρίς πρόβλημα. Εγώ συχνά κλείνω την Άρεως για κάποια εκδήλωση, αλλά ουδέποτε είχα πρόβλημα με περίοικους. Αν οι νεαροί έκαναν φασαρία, θα έπρεπε οι αστυνομικοί να τους φερθούν ευγενικά, και όχι να τους βρίζουν με ακατονόμαστες μάλιστα εκφράσεις. Πιστεύω ότι χάθηκαν οι ρόλοι, άλλαξαν. Είμαστε εμείς που προσέχουμε την κοινωνία για να είναι εντάξει και όχι η Αστυνομία. Εμείς οι νέοι, που ζούμε και εργαζόμαστε στην παλιά Λευκωσία, αντιδρούμε στα κοινωνικά προβλήματα, δεν τα δεχόμαστε παθητικά όπως η υπόλοιπη κοινωνία. Δεν ανέχομαι εγώ να δέρνουν οι αστυνομικοί μια φίλη μου και να σιωπήσω. Θα βγάλω φωτογραφία και θα τους καταγγείλω. Θα μιλήσω δημόσια, όχι μόνο για την αστυνομική βία, αλλά και για άλλα θέματα. Πιστεύω δεν είναι τυχαία η βία της Αστυνομίας. Κάνουμε μιαν απλή πορεία με τα ποδήλατα ζητώντας ποδηλατόδρομους και πιο φυσική ζωή, και οι αστυνομικοί μάς παρενοχλούν, μας στιγματίζουν ως αλήτες και αναρχικούς, αλλά δεν ψάχνουν ποιοι είμαστε και τι κάνουμε στην πραγματικότητα».

19 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Στοχευμένη ενέργεια ήταν Ρόουζ.

Οι αστυνομικοί με πολιτικά ήταν εκεί πολύ πριν εντοπιστεί "ύποπτη ενέργεια" και αυτό σημαίνει ότι στοχοποίησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση με πολιτικά κριτήρια.

Το σημαντικό είναι να μην μετατραπούν όλοι -και ειδικά οι νέοι -σε εθελοντές κομπάρσους που θα βοηθήσουν να στηθούν τα σωστά πλάνα για τις ειδήσεις... για χάρη εκείνων που θέλουν να προβάλουν συγκεκριμένες εικόνες και να προωθήσυον συγκεκριμένες απόψεις σχετικά με εκείνο τον χώρο και τους ανθρώπους του. Η ανούσια σ΄γκρουση είναι ακριβώς αυτό που επιζητούν.

Άσχετο... κάποια "χάι-κλάσε" μαγαζιά που άρχισαν να ενεργοποιούνται κοντά στην Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου... ποιας ιδιοκτησίας είναι;

rose είπε...

Φυσικα και ήταν στοχευμενη - εχεις απόλυτο δίκιο...

Η Φανερωμενη και η Παλαια Λευκωσία αναπνέει χάρη σε αυτα τα παιδια και όσους ζουν στην εντος των τοιχών πόλη...

όσο για τους ιδιοκτήτες είναι οι ίδιοι που κατασκεύασαν είδηση για μη-υπαρκτά επεισόδια 1-2 φορές στα μέσα που διαθέτουν... γιατι αραγέ σου??
[μου θυμισε το άρθρο σου για το "πενταδάκτυλος view"] να έχουν κάπου να θαυμαζουν τα έργα τους βρε παιδι μου....


άσχετο... είδες ότι και οι αστυνομικοι συνδικαλίζονται καικατεβαίνουν στους δρομους- ιδιαίτερα τώρα?

rose είπε...

ΥΣ καμια καταγγελια δεν έγινε για "ύποπτη ενεργεια" και αυτο πρεπει να σημειωνεται κάθε φορά !

Aceras Anthropophorum είπε...

Αντί για σχόλιο σεντόνι rose, έγραψα ανάρτηση στο μπλόγκ μου. Φχαριστούμε για την ενημέρωση.

kyriakos είπε...

Μα δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά γιατί τους ενόχλησε η μιτσιά με τις φωτογραφίες την ίδια ώρα που προχτές εκαλύπταν Live τα άθλια κανάλια μας τα κατορθώματα τους και η φασίζουσα κοινωνία αντί να αντιδράσει ηδονιζόταν.. Ακόμα και στα κανάλια να τις έπαιρνε τις φωτογραφίες η οκκά θα ήταν τετρακόσια..


Εκείνο που με νευριάζει παραπάνω είναι ότι είμαι σίγουρος πως οι μπάτσοι δεν επιτέθηκαν στην μιτσιά επειδή έτσι θα έκαναν για τον οποιοδήποτε επειδή είναι φασίστες. Επιτέθηκαν στη 16χρονη κορούδα με υπερβάλλοντα ζήλο ακριβώς επειδή ήταν μια 16χρονη κορούδα.. Προφανώς θα το Θεώρησαν ως μια καλή ευκαιρία να χουφτώσουν. Πού θα έβρισκαν ξανά έτσι ευκαιρία.. Κάτω απο ποιο νομικό πλαίσιο ή κοινωνική κατάσταση εκτός του πολέμου θα μπορούσε ένας μαντράχαλος να βάλει κάτω μια 16χρονη και να την δέρει;

rose είπε...

Acera σε διαβασα και ταυτιστηκα


Κυριακο, το κυριότερο γιατι να τους ενοχλησει αφου η καταγραφή ξυλοδαρμου σε βιντεο δεν αποτελει στοιχείο σε μια δικαστικη διαδικασια!

"εσεις τραβάτε και εμεις βαράμε"!

ε και τι έγινε ?
το πολύ πολύ να το δειχνουν στις μανουλες τους να τους λένε "μπράβο τα αγορακια μου"!

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει με την κοπέλλα, ενημερώστε την ότι οι φωτογραφείες της μπορούν να επανέλθουν αν δεν έγινε format κάρτα μνήμης.

rose είπε...

ανωνυμε
εγινε κι αυτο
ευχαριστουμε

koutso είπε...

AIΣΧΟΣ,η ανάρτηση του Αceras με καλύπτει πλήρως.

rose είπε...

η βια ειναι ιδια παντου Κώστα μου

τα παλληκαρια της φακης δεν εδειραν κανεναν φουσκωμένο παλληκαρα

εβγαλαν κι απο πάνω τα γκλοπ και τα σπρει!

Kai Na Katharisoume Tous Kakomoutsounous είπε...

Rose, είναι αυτό που λέμε "μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε Μποτσουάνα."
(βεβαίως, τίποτε το μεμπτόν για την ταλαίπωρη Μποτσουάνα, ο λόγος τόχει)

rose είπε...

δεν συγκρινεται αντικακομουτσουνε μου
στη Μποτσουάνα συγκριτικα υπάρχουν θεσμοί!

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφερον που η σημερινη [βασικος κρικος στον ρατσιστικο αξονα στα μιντια: αντενα-σημερινη-διευθυνση πολιτικου στον φιλελευθερο] εθωρησεν οτι επρεπεν να βαλει τζαι την αλλη αποψη..

διαφωνω οτι οι κυπραιοι εν ρατσιστες κλπ..εχουμε το ιδιο ποσοστο ηλιθιων οπως καθε κοινωνια..τζαι η δημοσκοπηση της δευτερας οτι 3/4 [το μαγικο 76% των απορριπτικων που το γυρευκουν τωρα στο ξενοφοβικο ρατσισμο] ηταν υπερ της επιθεσης/σκουπα εναντιον των μεταναστων εν σαφως υποπτη..πρωτον διοτι εδημοσιευσεν την η σημερινη [με δεδομενη την σταση/θεση της στο θεμα], την επομενη εκδοση μετα τα γεγονοτα της φανερωμεης, τζαι στο πλαισιο της υστεριας που αναπτυχθηκε υπογεια για 1-2 μηνες γιατι εγινεν ενας καφκας [τζαι παλε ηλιθιων] σε ενα τζαμι ποδα..

αρα η αναγκη της σημερινης να αποστασιοποιηθει την επομενη απο την αστυνομικη εκδοχη,εν ενδιαφερουσα..
διοτι απο οτι ειδα η ειδηση/συνεντευξη/δηλωσεις ηταν τιτλος που επροβαλετουν τζαι στην πρωτη σελιδα..

λινο.

rose είπε...

καποιοι άλλοι παραπληροφορούσαν - ο χατζηκωστής επέλεξε να προβάλει αυτο πρωτοσέλιδα

ενδιαφέρουσα παρατηρηση ναι!

stalamatia είπε...

Μα ήταν πάντα ;πάντα ;έτσι η αστυνομία της Κύπρου; Να σας πω την αλήθκεια ενόμιζα ότι διαφέρει από αυτη της Ελλάδας. Μα νομίζω ότι το κακό ξεκινά από πιο ψηλά ΠΟΛΥ πιο ψηλά,αφού μπορούν να κάνουν τέτοια πράματα και κανείς δεν τους λέει τίποτα ,πάει να πει ότι κάτι βρωμάει από ΠΑΝΩ. Ξέρω το ότι το ξέρεις.

rose είπε...

μα πρεπει να λεμε τα αυτονοητα Σταλαματια μου

να μην ξεχνιόμαστε

Ανώνυμος είπε...

aneksartita apo tin astinomiki via den kserw ti epidiwkete na ginei mesa stin palia poli. akougetai oti agorastikan polla apo ependutes pou tha theloun na ta aksipoiisoun kai profanws toutos einai o logos pou 8eloun na parousiazoun tin palia poli ws andro paranomias pou 8elei ka8arisma. fovamai oti me toutes tis ependuseis tha tin dialusoun plirws. idi ktistike i stoa pou den exei kamia sxesi me ton upoloipo xwro. aporw pws i poleodomia vazei tosoun orous an einai na anapalaiwseis spiti (ws kai ta eswterika plakakia prepei na tous pareis na ta kanoun approve) alla efise na xtistei etsi prama.

rose είπε...

απορώ και εγω!

ποιος ναμας απαντήσει άραγε
ο διευθυντης πολεοδομιας
ή ο υπουργός εσωτερικων??

Citro είπε...

@Idiot Mouflon, sto palio dimarxeio to ogkodes ktirio anikei stin kori tou shiakola. akousa malista pws oikiopoih8ike spitia pou anikoun se oikogeneies prosfygwn kai plironoun tous forous tous, ekane zimies se xenes periousies klp. gia na kanei afto to kakogousto ktirio. afto pou emeine na kamei einai o ekfovismos, alla aman synafereis kapoia onomata einai arketo. kanenas den asxoleitai na ta valei mazi tous. etsi erkete mou na lalo pos eimai o gios tou shak... mbas jai anoixei mou kamia porta. alla palai en kamia vilia pou na mourtei!!

tora, gia tous ependytes stin palia lefkosia, e en pasignosto. egorasen kamposa o lellos jai tora poula ta gia ekatomyria. malista akousa gia monari pou enoikiazetai stin perioxi 750 evro.
nomizo vrisko dyari sti Nean Yorkin me etsi ryalia.

palai lalo na siwpiso, mbas jai me etsi ependyseis apovei viosimi gia kapoious pou exoun ti dynami na rythmiszoun katastaseis jai i lysi tou gamim./nou tou kyrpiakou jai doumen aspri mera jai meis oi nistijoi oi prosfyges, pou kalpse klapse i mana mou epi kyprianou jai entefthen en tis emeinen salio gia pippes eista kommata jai ta shiyllouthkia tous opos eixan perisso oi pleistoi ftiagmenoi simera..