Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009


6 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Οι αριθμοί της ντροπής...
(75.000 παιδιά...)
Είναι σα να μιλάμε για μια ξένη χώρα...

rose είπε...

έχει κατι μήνες που ακούω την Επιτροπο Δικαιωματων του Παιδιου να λέει ότι στις επισκέψεις της στα σχολεια διαπίστωσε το μεγαλο ποσοστο της κακοποιησης (συμπεριλαμβανομενης και της σεξουαλικης) σε ανηλικα παιδια.

πότε θα κάνουν μια έρευνα της προκοπης με τα σχολεια της χώρας;

νομιζω ποτέ...

γιατι τότε θα πρεπει να λαβουν και μέτρα

προς το παρον ειναι απασχολημενοι να κανουν διαφημισεις περι βιας...

μονο έτσι κρυβεται ότι κλεινουν καταφυγια...

Λεμέσια είπε...

Ρόουζ,
(αν δεν το έχεις ήδη διαβάσει...)
κοίτα λίγο εδώ:
www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=913196&-V=articles

rose είπε...

Λεμέσια,

Το διαβασα και είχα αμφιθυμικά συναισθηματα.

Η ιστορία του ατόμου, πανομοιοτατη με χιλιαδες άλλες που αφορουν θυματα βιας. Η αναγκη να ενημερωθει η κοινωνια και να μιλησουμε για θεματα ταμπού συνεχίζει να είναι τεράστια.

Ωστόσο οι δηλώσεις της προέδρου του Συνδέσμου ήταν τουλάχιστον απογοητευτικές. Όχι τόσο γιατι δεν ακολουθούν την προσέγγιση των ανθρωπινων δικαιωματων των θυματων βιας που είναι η μονη αξιοπρεπης προσέγγιση αλλα γιατι μαζί με τις δηλώσεις της αποκαλύπτονται όλα όσα μας πληγώνουν σαν κοινωνία.

Ο Συνδεσμος που ιδρύθηκε όταν τις γυναίκες τις πετούσαν στα χαντάκια και έκανε το ανοιγμα στην κοινωνία με αξιοζηλευτη προσφορά έμελλε να δει να γινεται ο ίδιος (και αυτο εν αγνοια των πληστων λειτουργών του που και ικανοι είναι και εργαζονται σκληρα) φορέας χειριστικων σχέσεων, κακοποιησης και προσωπικων φιλοδοξιων.

πίσω απο τις γραμμές υπάρχουν πολλά
Λεμέσια, τα οποία μου είναι ευανάγνωστα αν όχι γνωστότατα αλλά δεν νομιζω να ενδιαφέρουν πολλους.

Αν το ζητούμενο είναι να δωθει 1 εκατομμυριο ευρω για να χτισουν μονιμο καταφύγιο σε διαβεβαιω οτι ειναι οι μονοι που θα μπορέσουν να το καταφέρουν στην Κύπρο. Από τις δηλώσεις καταλαβαίνει κανείς ότι όλα τα χρήματα αξιούνται απο την κυβερνηση, ακόμα και αν υπήρξαν άλλες πρωτοβουλίες που θα καταφερναν το ίδιο ακριβως με 20% κρατικής συμμετοχής και 80% ευρωπαικών κονδυλίων ποσώς ενδιαφέρει. Ειμαι απολυτως βέβαιη πως θα είναι οι μόνοι που θα τα καταφέρουν ...

rose είπε...

Η αντίφαση επίσης να θεωρούμε ως ζητούμενο ένα καταφύγιο σε καθε 10.000 κατοικους όπως δήλωσε η πρόεδρος διαπιστώνεται στις ίδιες της της αναφορές ότι τα περιστατικά δεν αυξάνονται και τα στατιστικα του Συνδέσμου παραμένουν γύρω στα 800 ατομα και φέτος.

Αναρωτιέμαι αν πορύσε η δημοσιγράφος να ρωτήσει το πολύ απλό: αν ανοιξουν καταφυγια σε καθε 10000 κατοικους, μηπως τα στατιστικα θα διαφοροποιηθουν; Μηπως τότε θα μπορουμε με ειλικρίνια να δουμε αυτο που το Απανέμι απέδειξε με τη δράση του ότι είχαμε 100% αύξηση το 2004 και 2005 στη Λεμεσό όπου και λειτουργησε γιατι ΑΠΛΑ υπήρχε εκει και καποια μπορούσε να επικοινωνήσει.

Αραγε αυτο θα γεννούσαι μια ερ΄τηση ακόμα: γιατί κλεινονται καταφυγια που ουτε τόση κρατικη χορηγια χρειαζονταν ούτε τόση κρατικη θαλπωρή και έτσι κι αλλιως τα έχουμε αναγκη;

rose είπε...

θα μπορούσε επίσης να απαντήσει την ερώτηση πόσες απο τις 800 βρηκαν δουλεια; πόσες επέστρεψαν με χαρακτηριστικα "ιδρυματοποιησης" πίσω μετα απο λίγους μήνες;

θα μπορούσε να απαντήσει την ερώτηση ΠΟΣΑ καταφύγια και οργανισμους και πόσα χρόνια αυτο το 1εκατομυριο ευρώ μπορεί να λειτουργήσει και όχι ένα μόνο ιδιοκτητο 10 δωματίων?

Αν το Απανέμι έστησε ένα κέντρο στήριξης, μια ανοικτή γραμμή, ένα τμημα επαγγελματικής εκπάιδευσης, και τμημα ψυχοκοινωνικής στηριξης με ξεχωριστο τμήμα εξειδικευμενο στην γυναίκα μετανάστρια μαζί με το καταφύγιο του, με ετήσιο προϋπολογισμο τον πρώτο χρόνο 30χιλιαδες λίρες περίπου (μερος των οποιων ήταν και επενδύσεις εκτός απο τρεχουμενα έξοδα) μήπως αξίζει να σκεφτούμε προς τι αυτο το 1 εκατομμύριο ευρω σε ενα και μόνο χώρο 10 δωματίων?

και άλλα πολλά Λεμέσια...

Αν αναρωτηθει κανείς διαβαζοντας το σχόλιο μου αυτο αν είμαι αρνητικα τοποθετημενη απέναντι στον Συνδεσμο του οποιου ήμουν εθελοντρια πριν ιδρυθει το Απανέμι, μπορώ να πω με καθαρότητα ότι δεν θα τοποθετηθώ ποτε αρνητικά απέναντι στο συνδεσμο
ακόμα κι αν 1εκατομμυριο ευρώ θα δωθουν για να προσφέρει 10% απο ότι θα μπορούσαν ποτέ αυτα τα χρήματα να προσφέρουν σε μια άλλη χώρα που η ιδιοκτησιακη νοοτροπία (κοινώς "κοτσιάνιασμα") δεν έχει παρεισφρήσει στην Κοινωνια των ΠΟλιτων.


Σε όλα τα ερωτηματα και απορίες παραμένει αναπάντητη προς το παρόν η δικη μου απορία:
Πως μια πρόεδρος ενος συνδέσμου εναντιον της βιας είναι μαρτυρας κατηγορίας εναντίον του ΑΠΑΝΕΜΙ (με άσχετα και αλλοπρόσαλλα σχόλια που καμία σχεση εχουν με την έρευνα) αν είναι για το 1εκατομμυριο ευρώ χαλάλι ...

Αλλα δεν ειναι μονο γι αυτο!