Κυριακή 25 Απριλίου 2010

τα είπες καλύτερα...

Της Κατερίνας Στεφάνου
ΠΟΛΙΤΗΣ 25/4/2010

Εξ ακοής πανικός

Άκουσαν, λέει, ότι στη Φανερωμένη γίνονται πράματα και θάματα και σκέφτονται να βάλουν τάξη. Τι δηλαδή; Ότι εκεί συγκεντρώνονται νεαροί και βάζουν μουσική, κάθονται στα σκαλιά, καπνίζουν τσιγάρα, πίνουν ποτά, κουβεντιάζουν και χορεύουν. Με λίγα λόγια διασκεδάζουν, όπως διασκεδάζουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι της ηλικίας τους. Καμιά φορά σκαρώνουν και αυτοσχέδιες παραστάσεις, γίνονται οι ίδιοι θέαμα και θεατές σε ένα θέατρο χωρίς εισιτήριο. Άκουσαν αλλά δεν είδαν. Δεν μπήκαν στον κόπο να παρκάρουν σε έναν από τους υπόγειους χώρους στάθμευσης της περιοχής και να διασχίσουν με τα πόδια τα λίγα μέτρα που τους χωρίζουν από τον φανερό κόσμο για να δουν αυτό που οι νεαροί δεν επιδιώκουν να κρύψουν αλλά μας φανερώνουν όταν συγκεντρώνονται.
Και κατέφυγαν σε μια εύκολη παρομοίωση, από αυτές που γεννούν φόβο και αποστροφή. "Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν Εξάρχεια η Φανερωμένη". Φαντάζομαι ούτε κι εκεί είχαν πάει ποτέ τους, στα Εξάρχεια. Τον καιρό δηλαδή που η ζωή εξελισσόταν με όλη τη δύναμη της φαντασίας που μπορεί να διαθέτει και πριν η αστυνομία τα καταστήσει γκέτο, με τις αλλεπάλληλες εκστρατείες εκκαθάρισης των "ανορθόδοξων" και των "παρεκκλινόντων". Γιατί κάπως έτσι περιορίστηκε η φυσιολογική ζωή στα Εξάρχεια και άφησε χώρο στην πραγματική εγκληματικότητα: από την προσπάθεια κάποιων να την καταστήσουν απολύτως κανονική.
Άκουσαν, λοιπόν, πως εκεί στη Φανερωμένη η διασκέδαση είναι φανερή, και τα συναισθήματα δεν κρύβονται, ούτε πληρώνουν εισιτήριο εισόδου για να στοιβαχτούν σε χώρους "ελεγχόμενους", όπου με την ανοχή ή και τη συνεργασία των αρχών σημειώνονται παραβάσεις, του τύπου "πώληση αλκοολούχων σε ανήλικους" και "χρήση απαγορευμένων ουσιών". Κι αυτό το φανερό της Φανερωμένης τούς τάραξε. Κι ίσως να σκέφτηκαν ότι αν υποχρεώσουν τους νέους να τραβηχτούν στο σκοτάδι, αν τους μαντρώσουν στα κλαμπ ή αν, ακόμα καλύτερα, τους πείσουν να περιορίσουν τη διασκέδασή τους στην κατ' οίκον παρακολούθηση dvd θα είναι καλύτερα. Αλλά τότε θα έχουν πράγματι ανοίξει το δρόμο για τα κυπριακά Εξάρχεια. Όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια φανερά, στην περιοχή θα μείνουν μόνο οι επιτήδειοι, και τα σκαλιά και η πλατεία θα έχουν εκχωρηθεί σε πράξεις σκοτεινές και αληθινά παράνομες.
Ας προσπαθήσουν λοιπόν να νικήσουν την αμηχανία που αισθάνονται οι απολύτως "κανονικοί" στη θέα της ζωντάνιας και της δημιουργικότητας, ας αποτολμήσουν μια βόλτα στα φανερά της Φανερωμένης κι ας αναλογιστούν αν αξίζει τον κόπο να περιορίσουν το δημόσιο κάπνισμα, τα δημόσια αγκαλιάσματα και τη δημόσια κατανάλωση ποτού για να κερδίσουν πίσω ένα χώρο έρμαιο της εγκατάλειψης και της παραβατικότητας. Αν η Φανερωμένη επιστρέψει στο σκοτάδι θα έχουν κερδίσει πόντους στην καριέρα τους. Αλλά τα παιδιά της Φανερωμένης ξέρουν ήδη πως τη ζωή δεν τη ζεις μόνο πίσω από τα ντουβάρια, τη ζεις και καταργώντας τα.

18 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Πολλά καλά έμαμες που μας έφερες το άρθρο τζιαι μας κοντά. Ευχαριστώ.

rose είπε...

απο τα καλυτερα που διαβασα απο άτομο που δεν ειναι της Πλατείας

koutso είπε...

"Αν δεν είσαι επαναστάτης στα είκοσι,θα είσαι χαλβαδόπιτα στα σαράντα και πατατοκεφτές στα εξήντα" Θ.Κύρζης.Τι περιμένουν απο τα νέα παιδιά να κλείνονται στα κλάπς?Κάνανε την πλατεία δικό τους κλάπ.Μπράβο τους!Με γειά τους και χαρά τους.

Νάσια είπε...

Πράγματι, εξαιρετικό άρθρο!

Κι εύστοχη η ετικέτα σου: "καταπάτηση δικαιωμάτων". Γιατί γι αυτό πρόκειται: για την καταπάτηση του δικαιώματος καθενός να είναι ο εαυτός του κι έτσι να εκφράζεται.

stalamatia είπε...

Tι θέλει η άρχουσα τάξη Ρόουζ μου; Να τους μαντρώσει;Για να τους βρίσκει καλύτερα ο λύκος;

rose είπε...

Τα ειπατε και σεις ακόμα καλυτερα

τι να πω άλλο!

Μυρτώ είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο, μπράβο.
Είμαστε κατακριτέοι γιατί μπορούμε να διασκεδάζουμε σε μια πλατεία με μουσική όπως μας εκφράζει αντί να μαντρωνόμαστε στα κλαμπς. Διασκεδάζουμε όλοι μαζί, χωρίς ταμπέλες, άγνωστοι μεταξύ οικείων αγνώστων και αυτό ενοχλεί.

rose είπε...

mytro
αλλοπως μας θελουν εξω απο τη βουλη να το κανουμε στεκι μας εκει...γι αυτο το κανουν!

Ttallou είπε...

Η συγγραφέας είναι παρά την πλατεία και γνωρίζει πολύ καλά τα Εξάρχεια. Δεν έχει και άδικο.

Phivos Nicolaides είπε...

Θαυμάσια η επιλογή σου. Μπράβο σου! Καλή βδομάδα.

rose είπε...

:-)
καλη βδομαδα Φοιβο

rose είπε...

τταλλού

αμ!

Disdaimona είπε...

rose

μα αυτοί όλοι είναι άτεκνοι;
ή μήπως τα παιδιά τους είναι ορφανά και δεν το ξέρουν....
τι στο καλό γίνεται δηλαδή εκεί, που δε γίνεται όπουδήποτε αλλού συχνάζουν νέοι δεν κατάλαβα;
σώνει και καλά face control;
χώστου μάνα μου χώστου τζαι εν αντροπή!

rose είπε...

εχω δει και γονεις να λενε χειροτερα

ποιος συνεχιζει [τις περισσοτερες φορες] τις καριερες τους?
ετσι πελατολόγιο να χαθει;

από βουλευτες σε δικηγορους σε επιχειρηματιες σε καταστηματαρχες ...

καποιοι προτιμουν κλαμπακια στιλ "ζωολογικου τυπου" να τρωνε οι γονεις σε ενα όροφο, να χορευουν τα παιδια σε εναν αλλον και να σνιφαρουν οικογενειακως

αυτοι το κανουν με "αξιοπρεπεια" και "στυλ"

Disdaimona είπε...

μα σοβαρομιλάς;
υπάρχουν τέτοια club που πάει η οικογένεια όλη ανά ορόφους;

χα χα χα!

rose είπε...

απο την φυση το ξεσήκωσαν - για αυτο και ζωολογικος κήπος

καθε πουλι έχει την αναλογη θεση στο κλαρί του

ακούεις;
α! για να ξερεις που να σταθεις άλλη φορα
:-)

faraona είπε...

Ε α! να χαθούν πιά τα ζώα...αη σιχτήρ τούς ηλίθιους που τρέμει ο κόλος τους για τα χρηστά τους ήθη και την εικονοηθική τους.
Λές και ζούμε στο μεσαίωνα.
Μισάνθρωποι και μικροαστοί του κερατά όλοι τους.Δεν κοιτάν το χάλι τους το ατελείωτο μόνο στους νεαρούς ανθρώπους βγάζουν τα δηλητήρια τους.
Αντί να ανοίγουν την αγκαλιά τους στο φρέσκο και το καινούργιο χώνοντυαι μες τα φέρετρά τους και θέλουν να τραβήξουν μέσα και τους νέους ανθρώπους.
Τέσσερεις μούντζες τους αξίζουν και τίποτα παραπάνω ...τερατα όλοι τους όλοι τους..

Σόρυ αλλά δεν μπορω οταν ακουω τέτοια δεν μπορώ...

rose είπε...

Φαραώνα μου
τι καλά που τα λες!
καλυτερα δεν θα τα ελεγα

θα αφηνω άλλους να μιλουν
τα καταφερνουν καλυτερα απο μενα ;-)