Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΟΖ και πάνω τούρλα - Τουρκικές ενστάσεις στην οριοθέτηση κυπριακής ΑΟΖ (ΙΙ)



Η Τουρκία αμφισβητεί τις συμφωνίες ΑΟΖ (συμφωνίες μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου το 2003, Λιβάνου το 2007 και Ισραήλ το 2010).
Η ένστασή της για τα κυπριακά θαλάσσια σύνορα έχει δυο επίπεδα:
1)      Το πρώτο αφορά τη νομιμότητα της αμιγώς ελληνοκυπριακής κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως υποστηρίζει η Τουρκία, δεν είναι «αρμόδια να αντιπροσωπεύσει από κοινού τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, ως εκ τούτου την Κύπρο στο σύνολό της». Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ως εκ τούτου δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες ΑΟΖ. Εδώ η Τουρκία προβάλλει μέχρι και την ιδιότητά της ως εγγυήτριας χώρας με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960 και δηλώνει ότι έχει ως μέλημά της τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θέλει οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν κάθε υπεράκτια δραστηριότητα αναζήτησης και εκμετάλλευσης ενόσω συνεχίζονται οι τρέχουσες συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Όσον αφορά τη συμφωνία του 2010 με το Ισραήλ, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις για όσα αφορούν το μέρος της ισραηλινής ΑΟΖ, αν και παραδέχεται ότι έχει ανησυχίες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτό το τμήμα της θάλασσας.
2)      Η δεύτερη επίσημη ένσταση της Τουρκίας είναι κυρίως τεχνικής φύσης και περιλαμβάνει τις αξιώσεις της σε επικαλυπτόμενες περιοχές της υφαλοκρηπίδας της στην ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, η οποία καλύπτει όλα τα σημεία στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου προς τα δυτικά, με γεωγραφικές συντεταγμένες ενός γεωγραφικού μήκους 32 μοιρών, 16 λεπτών και 18 δεύτερων. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά αυτού του γεωγραφικού μήκους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω συμφωνιών μεταξύ των θιγόμενων κρατών.
Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η Τουρκία έχει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αποκλεισμό της από ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα λόγω της μακράς ακτογραμμής της, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως η Ελλάδα δημιούργησαν θαλάσσιες ζώνες χωρίς να έχουν διαπραγματευτεί προηγουμένως με την Άγκυρα.

4 σχόλια:

Λεμέσια είπε...

Υπάρχουν πάρα πολλές αντιφάσεις σχετικά με το φυσικό αέριο. Μην περιμένεις ότι θα δοθούν απαντήσεις. Οι επιφυλάξεις μου συνοψίζονται κυρίως σε τρία σημεία.

1. Περιβαλλοντικά θα μας συνέφερε να προωθούσαμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (την ηλιακή!), παρά να εμπλεκόμαστε σε γεωστρατηγικά παιχνίδια σε μιαν εύφλεκτη περιοχή όπως την ανατολική μεσόγειο.

2. Με τα μισόλογα τους δεν πείθουν κανέναν (ούτε καν τον ίδιό τους τον εαυτό) ότι δήθεν θα γίνει επίσπευση της λύσης-επανένωσης της Κύπρου λόγω των αερίων. Εξάλλου ταυτόχρονα με τους ε/κ ψάχνουν ήδη στα κατεχόμενα εδάφη και ύδατα και οι τ/κ για κοιτάσματα...Δεν έχει τελειωμό η ιστορία αυτή.

3. Πίσω από τα υποτιθέμενα αναμενόμενα κέρδη ήδη έχουν αρχίσει οι σχεδιασμοί(!) για να συνεχίζεται τελείως ανεύθυνα η επ'αόριστον αναβολή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Υπό την έννοια, αφού θα γίνουμε πλούσιοι, δε χρειάζεται να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας...

Καλά ευχόμουν να μη βρεθεί ούτε σταγόνα, αλλά δυστυχώς πρέπει να υποστούμε κι αυτή τη φούσκα δημόσιας συζήτησης και ασυναρτησίας, σάμπως δεν έχουμε αληθινά προβλήματα να ασχοληθούμε...

rose είπε...

συμφωνω με τα πιο πάνω Λεμέσια.

θελω να γραψω σιγα-σιγα τα γεγοοτα που εχουμε στη διαθεση μας.

τις οικονομικες μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν οτι οι Κυπριοι δεν θα εχουν φτηνη ενεργεια ακομα και μετα την εκμεταλευση του ΦΑ

και τελος την βομβα που εχουμε ηδη ενεργοποιηση στην ανατολικη μεσόγειο.

θα εκπλαγείς (ειναι σιγουρη οτι ηδη εχουμε ολοι αρχισει να ψυχανεμιζομαστε) πως ΟΛΑ πια αρχιζουν να αποκαλυπτονται - απο το 2004 και μετά ειδικότερα!

Το μονο που ελπίζω ειναι οσοι/ες βαλουμε ακομα ενα-δυο κομματια του παζλ μαζι, είτε φυγουμε εγκαιρα είτε προσπαθησουμε να ενημερωσουμε κι αλλους

the Idiot Mouflon είπε...

Καμιά βαρκούλα βρήκαμε;

rose είπε...

τωρα που εγινε η θαλασσα γιαουρτι Αγρινο ζαβοσαν τα κουταλια μας

ουτε βαρκα δεν θα μπορώ να νοικιασω
κολυμπώντας

:-)